První, nazvaná Design a krajina, představuje mladé české designéry, kteří se při své tvorbě inspirují krajinou a přírodou. Druhá prezentace, pojmenovaná Grafické lahůdky II – Současné evropské exlibris, ukazuje 450 knižních značek karlovarského sběratele. Obě výstavy budou v Letohrádku otevřené do 30. září. Novináře o tom informovala kurátorka galerie Božena Vachudová.

Výstava Design a krajina hledá odpověď na otázky, jak se inspirace přírodou a krajinou uplatňuje v designu a jakým způsobem je krajina ovlivněná současným designem.

K vidění je zde například tvorba fotografa Aleše Loziaka, který se zaměřuje na život člověka v krajině. Touha mít kousek přírody v obytném prostoru inspirovala designérky Evu Pelechovou a Kristýnu Pojerovou. „Dalším z vystavujících je i umělecká skupina Posedlí, která má za sebou řadu úspěšných projektů," uvedla kurátorka výstavy Zdeňka Bílková.

Ve druhé expozici grafických lahůdek uvidí návštěvníci výstavy exlibris od známých českých umělců a grafiků. Ať už Oldřicha Kulhánka, Karla Demela nebo Vladimíra Suchánka, Hany Čápové či Evy Haškové. Nechybí ani výtvarné práce od jejich kolegů ze Slovenska, jako je třeba Vladimír Gažovič nebo Dušan Kállay.

„Sběratel Milan Humplík připravil k výstavě zasvěcený text o vzniku základní sbírky, z níž byl potom koncipován výběr. Celá sbírka vznikala od roku 1982," dodala Vachudová.