„Důvod, který Marcebilu vymazal z našeho povědomí, spočívá v době po konci 2. světové války. Ovšem Marcebily se odsun Němců netýkal, protože je to bytost spojená s místem a není možné ji vyhnat. Mlhu také nevyženete. Ale můžete ji otrávit. A něco podobného se stalo právě Marcebile. Sama utekla před otrávenou mlhou a teprve nedávno se vrátila zpět a znovu se ujala vlády v Krušnohoří," uvedl autor výjimečné výstavy Petr Mikšíček.

Během vernisáže popsal Mikšíček hostům cestu, která ho k Marcebile přivedla, a cíle, ke kterým by s ní rád ruku v ruce došel. Návštěvníci se dále mohli dozvědět, že i pojetí postavy Marcebily se na obou stranách hor různí. Zatímco v Německu budila Marcebila často i hrůzu, na české straně hor je to bytost dobrá, leč zlovůli trestající. A tak kdo má čisté svědomí, nemusí se ničeho bát.

„Výstavou ovšem téma Marcebila zcela neopouštíme. K zakončení výstavy připravujeme také doprovodný program v podkroví infocentra ostrovského zámku. Ve čtvrtek 22. září v 17 hodin chystáme přednášku spojenou s promítáním. Na ní se dozvíte vše podstatné o Marcebile a budete tak výborně připraveni na setkání s touto bytostí. Mimo jiné uvidíte čtyři krátké filmy o Krušnohoří, mlze a její paní. Vstup na přednášku je volný," uvedla Eliška Failová, projektová manažerka Domu kultury Ostrov.

Tato kulturní akce je pokračováním úspěšného projektu Zintenzivnění přeshraniční turistické spolupráce mezi městem Ostrov a městem Kurort Oberwiesenthal, realizovaného v rámci Programu Cíl 3/Ziel 3 na podporu přeshraniční spolupráce 2007 až 2013 mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko, který je spolufinancován Evropským fondem pro regionální rozvoj.