V sobotu 25. února v Karlovarském městském divadle vás uchvátí příběh jednoho mimozemšťana, který změní život svému okolí. K-PAX. V hlavních rolích se divákům představí zakladatelé společnosti StageArtCz Petr Halberstadt, který hraje samotného Prota, a Radim Fiala, kterým pravidelně na jevišti sekundují Markéta Plánková v alternaci s Petrou Špindlerovou.

Na česká jeviště tento příběh převedla společnost StageArtCz Radima Fialy a Petra Halberstadta.

Tento kus si svou premiéru odbyl už v roce 2015, ale až teď vyjíždí jeho aktéři mimo svou domovskou scénu v brněnském Divadle Bolka Polívky. Přesněji řečeno do několika koutů České republiky. A jedním z nich jsou i Karlovy Vary.

Děj knihy i hry je zasazen do psychiatrické léčebny, kam je přijat záhadný pacient Prot. Ten o sobě tvrdí, že je mimozemšťan pocházející z planety K-PAX.

Svým pobytem převrátí naruby nejeden život. Vše se změní jeho spolupacientům, zdravotnímu personálu léčebny i Protovu lékaři. Zároveň sám Prot ukazuje s jistou dávkou humoru na chyby a nedostatky v naší společnosti. S chirurgickou přesností dokáže uhodit hřebíček na hlavičku.

„K-PAX vnímám jako magickou divadelní hru, která v sobě nese prvky Malého prince, ale i Přeletu přes kukaččí hnízdo, představení, které velmi poetickým a úsměvným způsobem nemilosrdně nastavuje zrcadlo naší společnosti a způsobu našeho žití. Nesetkal jsem se dosud ve své kariéře s takovým diváckým přijetím, tedy kdy po skončení představení za námi dost často přijdou diváci a říkají, že se musí zamyslet nad svými životy," řekl režisér hry Petr Halberstadt.

Svět podle Prota zaznamenal veliký úspěch i v pražském divadle Studio Dva, kde oslovil náročného pražského diváka.

Knižní předloha pochází z pera amerického autora Genea Brewera, jehož román proslavilo až filmové zpracování s Kevinem Spaceyem a Jeffem Bridgesem, které zná český divák jako Svět podle Prota.