„V říjnu nás čeká mistrovství světa v současném moderním a jazzovém tanci. Proto děti najíždí na tréninkový režim už v srpnu, některé z tanečnic byly na workshopech po celé republice, se zahraničními lektory," potvrdila Andrea Burešová, hlavní vedoucí a choreografka Miráklu.

Na soustředění pomáhají souboru s přípravou mistři svého oboru. „Jsem ráda, když děti vidí, kam tanec vede, když se dělá profesionálně," zdůvodnila Burešová. Baletní průpravu měla na starost primabalerína Národního divadla Nikol Márová. Ta Sokolov navštívila poprvé v životě. „S dětmi se mi pracovalo výborně. Bylo vidět, že tu klasiku nedělají tak často, ale volila jsem takové kombinace cviků, aby to zvládly," pochválila sokolovské tanečnice. „Snažila jsem se to vymyslet tak, aby je to bavilo a byly to pro ně příjemné dva dny," doplnila. „Jsme z Nikol Márové nadšení," dodala Andrea Burešová, „je velice vstřícná, milá, pochválila děti, že jejich průprava odpovídá tanečníkům, kteří pracují na konzervatoři."

Moderní a jazzový tanec lektoroval pražský choreograf a tanečník Tomáš Kuťák, přijela i Svatka Kobzová, která děti učila nový styl tance – MTV dance a dancehall. „Naučila se ho na Broadwayi a my ho budeme umět jako jedni z prvních v republice," podotkla vedoucí Miráklu.

Na soustředění se tanečnice věnovaly i dramatické průpravě. Tu s nimi dělá absolvent DAMU a letitý lektor Miráklu Ondřej Šulc. „Probouzí v dětech jejich fantazii, nádherně si s nimi hraje, učí je vyjadřovat jejich pocity, nálady," upřesnila Burešová.

Po celý týden denně od 9 do 17 hodin děvčata poctivě trénovala a jejich těla dostala řádně zabrat. „Samozřejmě zařazujeme i relaxační prvky. A víme, jakou zátěž zvolit, snažíme se, aby jednotlivé prvky a zátěž odpovídaly věku a připravenosti tanečníka," poznamenala. Když bylo hezké počasí, byla v parku připravena i jóga.

A co samotné tanečnice na to, že musí tvrdě dřít, když ostatní děti si užívají prázdniny? „Když máme balet, jsou tu i těžší prvky než třeba v józe," potvrdila náročnost Nela De Diana Boro. „Nám se program moc líbí. Někdy je to náročné, někdy ne, musíme být připravené, abysme mohly být nejlepší," shrnuly za ostatní Valerie Přibysová a Adéla Heráková.

Autor: Lucie Žippaiová