Je to dáno nejen charakterem lázeňské klientely, ale také příznivou akustikou koncertního sálu v hotelu Radium Palace, kde se tyto koncerty konají nejčastěji. Tyto skutečnosti se před čtyřmi lety staly záminkou k uspořádání prvního ročníku Mistrovských pěveckých kurzů.

Podstatou celé akce je pracovní setkání deseti mimořádně nadaných pěvců z různých koutů světa, kdy výběr účastníků probíhá v režii Opery mladých. V letošním roce se do finálního výběru probojovali pěvci z Polska, Itálie, Slovenska, Maďarska, Ruska, Francie a dokonce z tak exotických zemí, jako je Čína nebo Írán.

Vedení kurzů se ujme Irena Sylya z Panamy a George Thomas z USA. Milovníci hudby se mohou těšit jako obvykle na tři koncerty. První se uskutečnil včera v hotelu Radium Palace a patřil špičkovému klavíristovi Jiřímu Hrubému. Účastníci kurzů se posluchačům představí v úterý 25. srpna od 19:30 hod. v hotelu Běhounek s programem plným slavných písní a árií.

Slavnostní galakoncert účastníků kurzů se uskuteční ve čtvrtek 17. srpna od 20 hodin v koncertním sále hotelu Radium Palace. Jelikož koncerty tohoto žánru nejsou v tomto regionu zcela běžné, nenechte si ujít operu a operetu ve špičkovém podání, navíc plnou mládí, krásy a elegance ve spojení s mimořádným prostředím neoklasicistního hotelu Radium Palace v Jáchymově. Více informací najdete na www.laznejachymov.cz/mpk2017

KDO KURZY POVEDE?

Irena Sylya z Panamy je respektovaná operní diva, která vede Master Classes v USA, Rakousku, Kostarice, Panamě, Itálii, Mexiku a v Peru. Mezi její učitele patří Elena Nikolaidi, Astrid Varnay, Renata Scotto, Paola Molinari a Franco Corelli. Studovala divadelní umění na Actors Institute of New York. Vedle své profese generální ředitelky Fundación Ópera Panamá (od roku 2008) produkuje opery, vyučuje zpěváky a režíruje operu LA TRAVIATA.

George Thomas (USA) po ukončení své advokátní praxe se věnuje vyučování přírodní léčby. Po tříletém studiu přírodní americké medicíny v Severní Karolíně vedla jeho cesta k přírodním léčitelům v deštných pralesech Střední Ameriky, léčitelům v Africe, k budhistickým mnichům i k tradiční evropské léčbě.

Jeho posláním je sdílet metody, nástroje a techniky, jež shromáždil tak, aby jim rozuměl každý a mohl je používat. George Thomas učí, jak změnit mysl změnou těla a jak změnit své tělo změnou mysli a obojí přivést do zdravého a šťastného stavu člověka. Thomas objevil, že tyto jednoduché, nicméně výkonné metody mohou být neocenitelné pro zpěváky i atlety. Thomas vylaďuje nástroj operních pěvců lidské tělo. Jedna z metod vyladění těla a uvolnění energie umožňuje volné vibrace těla s největším potenciálem.

Thomas také pracuje s uvolňováním trémy na jevišti a na zlepšení stavu účinkujících. Účastnil se Master Classes v Evropě, USA, Panamě, Mexiku a Kostarice. Pracuje také individuálně s operními hvězdami hlavních světových scén.

Branko Ladič (Slovensko)
Patří k mladé generaci slovenských dirigentů a klavíristů. Studoval na Konzervatoři v Košicích klavír u Ľudmily Kojanové a dirigování u Jána Drietomského, později na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě dirigování u Ondreje Lenárda a Petra Feranca. Paralelně navštěvoval přednášky na Katedře hudební vědy Filozofické fakulty Univerzity Komenského, kde absolvoval doktorandské studium a kde od roku 2013 působí jako odborný asistent.

V Opeře SND se představil asistencemi (Boris Godunov, Svatopluk, Její pastorkyně, Netopýr, Salome) a dirigováním Donizettiho opery Lucrezia Borgia a dětské verze Mozartovy Čarovné flétny. Jako klavírista a korepetitor spolupracuje s předními sólisty a sborovými tělesy. (pol)