Koncert by nebylo možné uskutečnit bez úžasného přístupu moskevského pěveckého Polyfonického sboru Inspiratum, který tvořil většinu šedesátičlenného koncertního sboru. Sbor Inspiratum totiž na koncertě vystoupil zdarma, zaplatil si i cestu.

„Před rokem nás navštívila paní Elena Lokšina, která byla s manželem v Karlových Varech na léčení. Paní Lokšina spolu se sbormistrem Olegem Kuzněcovem sbor v roce 1987 zakládala. Před lety se odstěhovala do Německa, kde se jí podařilo pro sbor domluvit několik koncertů právě se Stabat Mater. Sbor má toto Dvořákovo dílo v repertoáru a patří k jejich nejzamilovanějším. Karlovy Vary paní Lokšině učarovaly a napadlo ji, že by bylo úžasné, kdyby si tady mohl sbor Inspiratum oblíbené Stabat Mater zazpívat. Tehdy nás ani nenapadlo, že by to mohlo vyjít," vysvětluje produkční KSO Vlasta Vodičková.

Elena Lokšina se o svém nápadu zmínila ředitelce hotelu, v němž s manželem bydleli, paní ředitelka jako dáma činu domluvila schůzku v KSO.

„Vysvětlovali jsme paní Eleně, že rozhodně není v našich finančních možnostech zaplatit sboru letenky z Moskvy a další věci, ale ona měla nápad sboristé pojmou cestu jako týdenní výlet, během kterého si zazpívají své milované Stabat Mater. My jsem jim tak zajistili jen tři noci, v tom nám pomohly spřízněné hotely. Cestu sboru podpořilo i české vyslanectví v Moskvě, které pomohlo s vízy. O možnosti uvést v rámci Velikonočního koncertu Stabat Mater jsme telefonicky informovali Martina Lebela, který nadšeně souhlasil," dodává Vodičková.

Happy endem celého příběhu a skvělého výkonu ruského sboru je dohoda paní Eleny Lokšiny s ředitelem KSO Petrem Polívkou na další spolupráci v roce 2018. (lev)