Chopinův galakoncert, který se uskuteční ve středu 29. srpna v hotelu Richmond v Karových Varech, připomene pobyt polského básníka klavíru v tomto lázeňském letovisku v roce 1835, kdy se naposledy sešel v době své nucené emigrace se svými rodiči.

Během slavnostního večera, nad nímž převzal záštitu primátor města Karlovy Vary, vystoupí přední český pianista Ivo Kahánek a Pražská komorní filharmonie pod taktovkou svého šéfdirigenta Jakuba Hrůši. V programu zazní Mozartova předehra k opeře Don Giovanni, Chopinův klavírní koncert f moll a Beethovenova Symfonie č. 4 B dur.

Dramaturgie tak připomíná další dva slavné lázeňské hosty, jimiž byli slavný bonnský rodák Ludwig van Beethoven a Mozartův syn – pianista, který užíval umělecké jméno svého otce Wolfgang Amadeus a je pochován na hřbitově v Karlových Varech. Beethovenův pomník s nedávno obnovenými reliéfy na bočních pilířích, dílo karlovarského rodáka, sochaře Hugo Uhra, stojí v parku před hotelem Richmond a je považován za nejkrásnější skladatelův památník na světě.

Mladý český pianista Ivo Kahánek rychle získává pověst jednoho z nejpozoruhodnějších umělců své generace. Po úspěšných debutech na festivalu Beethovenfest v Bonnu a na Pražském jaru obdržel pozvání od Symfonického orchestru BBC k vystoupení na festivalu BBC Proms v londýnské Royal Albert Hall. Jeho nahrávky získaly nejvyšší možné hodnocení v odborných zahraničních časopisech, např. Le Monde de la Musique (Francie) a Fanfare (USA).

Pražská komorní filharmonie, jejíž nástrojové obsazení vychází z typu orchestru období vídeňského klasicismu, je špičkový soubor s vysokým uměleckým renomé nejen u nás, ale i v zahraničí. Současným šéfdirigentem je Jakub Hrůša, který je zároveň hudebním ředitelem Glyndebourne on Tour a hlavním hostujícím dirigentem Tokijského metropolitního symfonického orchestru. V Královské dánské opeře nastudoval Musorgského operu Boris Godunov a v pražském Národním divadle Dvořákovu Rusalku. Pod jeho vedením vznikla uznávaná živá nahrávka Smetanovy Mé vlasti s Pražskou komorní filharmonií, pořízená na zahajovacím koncertě Pražského jara před dvěma lety.