Koná se v opět v Grandhotelu Ambassador Národní dům. Do soutěže se letos přihlásilo 435 snímků (316 do mezinárodní soutěže, 119 do národní soutěže) ze 64 zemí, což je podle předsedy poroty Tourfilmu Martina Štolly rekordní počet.

„Nárůst počtu snímků je zejména z exotických destinací, jako jsou například Ekvádor, Peru, Filipíny, Indonésie, Chile, Nepál či Dominikánská republika, které překvapily svou vysokou kvalitou,“ uvedl předseda poroty. Jak v mezinárodní, tak v národní sekci soutěže významně posílila kategorie amatérských snímků a vlogů. Podle odborné poroty festivalu jsou to snímky velice kvalitní, které se v některých případech vyrovnaly profesionálním filmům.

Zájem o amatérskou kategorii tak vzrostl od minulého ročníku o bezmála padesát procent. Rozpočet Tourfilmu činí 5,5 milionu. Karlovy Vary na festival přispěly 324 tisíci a Karlovarský kraj dvěma sty tisíci korunami. Letošní, 51. ročník přehlídky filmů s cestovatelskou tematikou, jehož partnerskou zemí je Slovensko, připomene sté výročí česko-slovenské vzájemnosti. A tomu je podřízen i doprovodný program.

Vstup na festival je zdarma a návštěvníci se mohou kromě filmů těšit na přednášky, workshopy či besedy s projekcí. Například s herci Zuzanou Kronerovou a Martinem Dejdarem, s cestovateli Markem Hýžou a Rudou Švaříčkem, Lucií Radovou nebo Pavlem Barabášem, podle porotce Martina Štolla ikonou filmů s cestovatelskou tematikou, jehož je čest mít v odborné porotě.

Chybět také nebude Jakub Vágner nebo talkshow s legendárním fotografem Robertem Vanem.

Sobotní program Tourfilmu zakončí koncert Mira Žbirky s kapelou. Slovensko návštěvníkům připomenou také lidové tvořivé dílny pro děti, místní keramika a slovenské kroje.

Nejstarší filmový festival zaměřený na cestování letos připomene významné události od založení Československa až po současnost. Festival zároveň přesně naplňuje jeden ze základních cílů Ministerstva pro místní rozvoj v oblasti turismu, protože rozprostírá zájem o cestování do regionů v mimosezonním období,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Podle ředitelky agentury CzechTourism Moniky Palatkové je zásadní udržet linii festivalu, který je zdarma přístupný širokému publiku. Proto je i letos do programu zařazen blok určený dětem i odborné přednášky pro studenty cestovního ruchu. Právě pro studenty cestovního ruchu, ale i další, a to z celého Karlovarského kraje, Tourfilm připravil 11 programů a setkání s nimi začnou už ve čtvrtek 4. října.

Ilustrační foto
Internetoví podvodníci si dovolují stále více