Výstavu připravuje správa památkového objektu ve spolupráci s Jiřím Kuchařem, novinářem, badatelem a autorem knihy Hitlerova sbírka v Čechách. Deník o tom informovala Lenka Svášková z bečovského zámku.

Výstava plánovaná na květen bude prezentovat historii monumentálního stolu, křesla a zařizovacích předmětů souvisejících se stolem. Předměty byly vytvořeny ve 30. letech 20. století. Jejich autorem byl německý architekt Woldemar Brinckmann, který nevšední kolekci daroval Adolfu Hitlerovi. Pravděpodobně bylo zamýšleno jejich instalování v připravovaném Hitlerově muzeu v Linci. V důsledku vývoje druhé světové války však byly předměty převezeny do kláštera Vyšším Brodě a v rámci politiky svozů či jednotlivého doplňování mobiliárních fondů se poté za dosud přesně neobjasněných okolností dostaly do Bečova nad Teplou.

K rozkrytí předválečné a válečné historie stolu pomohlo badatelské úsilí Jiřího Kuchaře a Lubomíra Mazucha, kteří z původních kusých informací rekonstruovali zpětně velmi barvitou historii uměleckých děl. Plánovaná bečovská výstava však nebude zaměřena výhradně na toto relativně krátké období, její ambicí je naopak představit návštěvníkům i následující osudy památek a vyprávět nevšední příběh věcí.

Stůl a další vybavení jsou v současné době uloženy v depozitáři, neboť nemají autentický vztah k místním šlechtickým rodům a jejich specifičnost neumožňuje ve stávající zámecké expozici zaměřené na šlechtické bydlení v 18. a 19. století jejich vystavení. Návštěvníci proto budou mít v květnu skutečně ojedinělou možnost předměty si prohlédnout a dozvědět se něco o jejich polozapomenuté historii.

V rámci vernisáže výstavy se uskuteční autogramiáda autora publikace a o Hitlerově sbírce v Čechách.