Pod vedením Aloise Ježka, ředitele pěvecké soutěže Antonína Dvořáka, se uskuteční již 52. ročník. Místo konání prestižní a celosvětově známé pěvecké soutěže je tradičně v Karlových Varech. Pěvci budou soutěžit ve čtyřech kategoriích, rozděleni na muže a ženy. Hodnotit jednotlivé výkony bude pečlivě zvolená porota, čítající dohromady dvacet dva členů. Soutěž bude probíhat od 3. do 10. listopadu.

„Jsem velmi rád, že se do soutěže hlásí stále velký počet pěvců. Tento rok je přihlášeno 92 soutěžících,“ řekl Ježek. Největší zastoupení mají pochopitelně české pěvecké naděje. V závěsu, co se počtu týče, jsou druzí slovenští soutěžící a ruští. Poprvé se tento rok přihlásilo děvče až z Indonésie. O prestiži soutěže vypovídají právě i národnosti soutěžících. Mimo již zmíněné budou soutěžit pěvci i z Běloruska, Číny, Itálie, Japonska, Jižní Korey, Německa, Polska, Rakouska, Slovinska, Ukrajiny a USA. Vítězové jednotlivých kategorií získají finanční ohodnocení, ale hlavně příležitost fungovat s profesionálními soubory. I pětatřicet zvláštních cen čeká na své majitele. Zvláštní ceny jsou ve formě hostování u národních divadel, konkrétně na dvě sezony.

„Tato možnost je pro pěvce obrovskou příležitostí. Mohou si vyzkoušet fungování mezi nejlepším výběrem české pěvecké scény v tomto žánru. Pokud se pěvec v divadle osvědčí, je možnost, že si ho divadlo bude chtít nechat. To je ta životní příležitost,“ řekl Ježek. I proto je porota složená z několika ředitelů divadel a dramaturgů. U pěvců budou hodnotit především znalost soutěžního repertoáru, využití melodie, styl, ale i osobnost. Díky vysoké obtížnosti celé soutěže je pro pěvce úspěch dostat se alespoň do druhého kola. V jejich životopise pak tento zápis ze soutěže zaujímá povětšinou čestné místo.

„Celá Dvořákova soutěž stojí každým rokem až na výroční výjimky okolo dvou milionů korun,“ informoval Ježek. Největším sponzorem je město Karlovy Vary. „Jsem pyšný, že město Karlovy Vary je hlavním partnerem soutěže. Vážím si hlavně tradičních akcí, což tato významná soutěž rozhodně je. Město na ni tento rok přispělo 500 tisíc korun,“ sdělil náměstek primátora Jiří Klsák. V závěsu finanční podpory za městem je kraj. „Dvořákova soutěž by si zasloužila větší finanční podporu, ale 200 tisíc korun byla tento rok nejvyšší částka, kterou mohl kraj uvolnit,“ vysvětlila náměstkyně hejtmanky Daniela Seifertová.

Celou mezinárodní soutěž oficiálně uzavře slavnostní galakoncert vítězů a laureátů za doprovodu Karlovarského symfonického orchestru pod vedením Františka Drse.

POI ve své nebezpečné ohnivé formě.
Cirkusák, který nepotřebuje šapitó