Návštěvníci se seznámí s historií pěstování bobů a výroby čokolády a dozvědí se mnoho zajímavého, souvisejícího s touto pochoutkou.
Kakaovník spatřil jako první Evropan již Kryštof Kolumbus, ale blíže se s ním seznámil až Fernando Cortéz, španělský dobyvatel říše Aztéků. Název kakao vznikl z původního aztéckého pojmenování chocolatl.

Cesta čokoládového nápoje vedla nejprve do Španělska, pak do Francie, výroba byla dlouho tajena. Kvalitní čokoláda byla předepisována jako lék, o jejích léčivých účincích se ví již od začátku. Často byla předepisována lékaři při rekonvalescenci.

Kvalitní hořká čokoláda je doporučována jako prevence proti srdečním a oběhovým onemocněním, snižuje vysoký tlak a riziko vzniku rakoviny, onemocnění kůže a předčasné stárnutí. Je také zdrojem minerálů a některých vitamínů. Známé jsou i afrodiziakální účinky hořké čokolády, které ale nejsou vědecky potvrzené.

Na výstavě naleznete mnoho exponátů představujících historii, výrobu a způsob prodeje čokolády. Vystavené exponáty, zapůjčené z muzea „KRNAP" v Jilemnici, pocházejí většinou z devatenáctého nebo počátku dvacátého století.