Milou památku si mohou odnést domů návštěvníci výstavy historických registračních pokladen v karlovarském muzeu na Nové louce. Každý si tu totiž nyní může vyrobit vlastní minci či medaili. 

Jde o doprovodnou akci k výstavě, na níž je možné nejen si prohlédnout dvacet historických pokladen ze sbírek Muzea obchodu v Bratislavě a sokolovského muzea, ale také historická platidla, reklamy a další předměty související s obchodem.
K výrobě mince naleznou návštěvníci vše potřebné na místě. Vlastní zhotovení je jednoduché. Z hliníku se vystřihne předloha, nebo je možné použít již hotové předlohy mincí a medailí. Na papírové kartičce si každý sestaví ornament dle vlastní fantazie – s použitím podložek, sponek a podobně, který se přelepí izolepou. Ornament se protlačí na předlohu, případná písmena a číslice je třeba psát stranově obráceně, zprava doleva, aby byl text po otočení čitelný.

Pak už zbývá jen minci či medaili zasunout do zářezu na kartičce nebo do přáníčka a protáhnout stužku či provázek pro zavěšení.

Výstava trvá do 29. dubna. Muzeum je otevřené od středy do neděle, vždy od 9 do 12 a od 13 do 17 hodin.

(lh)