Felix Mendelssohn – Bartholdy, jeden z nejvýznamnějších německých romantických skladatelů, často cestoval. Velmi často navštěvoval Velkou Británii, kde zažíval velké úspěchy. Během svého života navštívil Británii desetkrát a na základě inspirace z cest napsal dvě významná díla – Skotskou symfonii a předehru Hebridy. Právě tato předehra zazní v úvodu koncertu. Koncertní předehru Hebridy, známou také pod názvem Fingalova jeskyně, zkomponoval Mendelssohn – Bartholdy v roce 1830. K napsání jej inspirovala jeskyně známá jako Fingalova na ostrově Staff v Hebridském souostroví poblíž západního pobřeží Skotska. Nejde o předehru ve smyslu předehry, která uvádí hru nebo operu, jak bylo obvyklé v romantické éře, ale o samostatnou skladbu, která se stala standardní částí orchestrálního repertoáru. Skladba byla věnována pruskému králi Fridrichu Vilémovi IV.

Původní název díla po dokončení v prosinci 1830 byl Opuštěný ostrov, poté, co skladatel upravil partituru v červnu 1832, skladbu přejmenoval na Hebridy. Předehra měla premiéru 14. května 1832 v Londýně.

Antonín Dvořák, jeden z nejvýznamnějších hudebních skladatelů všech dob a světově nejproslulejší a nejhranější český skladatel vůbec, zkomponoval svůj Koncert pro housle a orchestr a moll v roce 1879, o rok později provedl revizi.
Houslový koncert je jedním z celkových sto dvaceti opusů, které Dvořák vytvořil. Většina z nich představuje velká orchestrální, vokálně-instrumentální či hudebně dramatická díla. Vedle koncertů pro housle složil Dvořák rovněž koncerty pro klavír a pro violoncello.

Jako sólistka se v Koncertu pro housle a orchestr a moll představí karlovarská houslistka Dominika Chrastilová, studentka Pražské konzervatoře.

Romeo a Julie – předehra je často uváděnou symfonickou básní ruského skladatele světového věhlasu Petra Iljiče Čajkovského. K jejímu napsání autora podnítil slavný klavírista a dirigent Milij Balakirev. Čajkovskij vytvořil v letech 1869 – 1870 celkem tři verze této básně. Zprvu nebylo dílo příliš úspěšné ani v Rusku ani v Evropě, na světové premiéře 1870 bylo přijato vlažně. Při uvedení v Paříži v roce 1876 skladba také velký úspěch neměla, nadšení z ní ale byli pařížští skladatelé a hudebníci, kteří začali dílo velebit. Teprve později se Romeo a Julie – předehra stala slavnou a často uváděnou.

Čajkovskij složil šest symfonií, symfonické básně, čtyři suity, smyčcová kvarteta, tři klavírní koncerty, houslový koncert, romance, sbory, kantáty a mnohá další díla. Dále mimo jiné složil i deset oper, nejvíce ho ale proslavila jeho baletní díla Labutí jezero a Šípková Růženka. Velmi populární, i mezi dospělými posluchači, je také pohádka Louskáček.

Koncert začíná v 19.30 hodin.

Lev Havlíček