„Slavnostní odhalení pamětní desky s portrétem J.W. Goetha se koná tuto sobotu v 10 hodin u polikliniky v Nejdku, naproti žulové skále s dochovanou Hradní věží," uvedla za pořadatele akce Jitka Kulhánková, mluvčí Rotary klubu Karlovy Vary.

Goethe si načrtl nejdeckou dominantu při cestě ze saského Schneebergu do Karlových Varů. Kresbu poslal v jednom z dopisů své tehdejší milence Charlottě Steinové. Kresba se dochovala.

„Poblíž pomníku bude zasazen strom gingko biloba, tedy jinan dvoulaločný, jehož listy, připomínající dvě spojená srdce, vkládal Goethe do dopisů svým láskám. Strom věnovala Nejdku Anita Donderer, nejdecká rodačka, žijící v Augsburgu. Dub a lípa, symbolické národní stromy jako Stromy porozumění, byly již předem vysazeny opodál, při silnici na Nové Hamry," uvedla Kulhánková.

Reliéf s podobiznou básníka zhotovil nejdecký výtvarník Heřman Kouba, mimo jiné autor Nejdecké křížové cesty.

A jak bude slavnost v Nejdku probíhat? „V deset hodin bude zahájení slavnosti, které se zúčastní významní hosté. Jsou pozváni zástupci Krajského úřadu a Magistrátu města Karlovy Vary, starosta města Nejdku, starostka obce Andělská Hora, viceprezidentka bavorského regionu Oberfranken, zástupce Landesdirektion ze saského Chemnitz a zástupce Česko-německého fondu budoucnosti. Účast přislíbili také místní rodáci a hosté z Německa," poznamenala Kulhánková.

Nebudou chybět ani členové Rotary klubů Karlovy Vary, Cheb, Most, Annaberg a Weiden i členové občanských sdružení Andělská Hora a JoN Jde o Nejdek nebo představitelé Spolku přátel Karlových Varů a Za krásné Karlovarsko. „Od jedenácti hodin pokračuje slavnost ve velkém sále kina. Připraveno je pásmo z myšlenek a životních příběhů J.W. Goetha Muž touhy a moudrosti v podání Jitky Molavcové a Alfreda Strejčka. V hudební části programu vystoupí sopranistka Jitka Šulková a klavírista Aleš Vítek s výběrem sonát a písní spjatých s J.W. Goethem," podotkla Kulhánková.

Pro organizátory a sponzory jsou také připraveny pamětní listy, jejichž autorem je karlovarský výtvarník Petr Strnad. K vidění bude rovněž výstava výtvarných prací žáků základních škol a umělecké školy v Nejdku. Jen pro zajímavost, Goethe chodil po kraji a kreslil v galerii Zelená sedma v předsálí kina. Počítá se také s prodejem publikací a příležitostných pohlednic i možností získat příležitostné razítko.