Děti kolem deseti let v tom mají jasno. Nejvíc si přejí Deník malého poseroutky od Jeffa Kinneye. V Karlových Varech si čtenáři kupují od všeho něco. „Hodně jde na odbyt Já, Jůtuber 1, 2 a 3. No a dospělí si chodí hlavně pro thrillery. Dívka ve vlaku je teď u nás asi nejprodávanější. A pak jde také na odbyt kuchařka Zdeňka Pohlreicha Lehká kuchyně. A samozřejmě nový Hartl a jeho Okamžiky štěstí," řekla vedoucí knihkupectví Kanzelsberger Iveta Winkelhoferová. Zato v centru Karlových Varů mají čtenáře pestřejší. „Náctiletí Já, Jůtuber nebo Harry Potter. Ten je stálice. Teď si nejvíc kupují divadelní scénář Harry Potter a Prokleté dítě. Co se týče ilustrovaného vydání Harryho Pottera, tak se stále více prodává ten klasický," řekl vedoucí knihkupectví Dobrovský Libor Vyleta. Knihy se netýkají pouze velkých dětí. I ty malé si rády počtou. „Hodně se kupuje Krteček na návštěvě. Toho už vydala Milerova vnučka. Děti od deseti let stále chtějí Deníky malého poseroutky, který se prodává ve velkém celý rok. Navíc má deset dílů," vysvětlil Vyleta.

Dospělí čtenáři mají ale trochu jiné nároky, co se četby týče. „Knihy Patrika Hartla jsou teď velkým hitem. Ať už mluvíme o jeho prvním románu Prvok, Šampón, Tečka a Karel nebo Malém pražském erotikonu a hlavně jeho posledním románu Okamžiky štěstí. Prodej těchto knížek se vyšplhal na stovky kusů. Stejně tak je oblíbená i Radka Třeštíková a její Bábovky, které jsou stále skoro vyprodané. Je pravda, že nikdy se od Třeštíkové nic neprodávalo tak jako právě Bábovky. S tím je spojený i prodej jejích předchozích dvou knih. Mnozí říkají, že je jako Viewegh v sukni, ale ona je spíš takový Hartl v sukni," řekl Vyleta. Mezi další české autory, kteří se budou vyjímat jako dárek pod stromečkem, patří i Evžen Boček a jeho Aristokratka na koni. Dalším sofistikovanějším knižním dárkem by mohl být i nový Umberto Eco a jeho poslední kniha Od hlouposti k šílenství. Nejedná se sice o klasický bestseller, ale o sbírku esejí a článků, přesto stojí za pozornost. Ženy čtenářky mají kromě Bábovek v oblibě i knihy zahraničních autorek. „Hodně se prodává Život po tobě od Jojo Moyesové. Muži si zase více kupují knihy jako Kingův Konec hlídky, což je zakončení jeho trilogie Pan Mercedes a Právo nálezce. Oblíbený je také Ocelový polibek ze série s Lincolnem Rhymem, který je známý z knihy Sběratel kostí od Jefferyho Deavera. Vyhledávaný je i italský spisovatel Luca Di Fulvio a jeho Dítě, které v noci našlo slunce. Zajímavostí je, že tento autor vydává své knihy v němčině a Italové si na ně musí kupovat práva," uvedl Vyleta.

Mezi vděčné knižní evergreeny patří i Agatha Christie. „Letos vyšel komplet povídek s Herculem Poirotem. To je také vděčný a oblíbený vánoční dárek. Teď si lidé také kupují Toulky českou minulostí. Po asi čtyřech letech vyšel 14. díl, na který čtenáři dlouho čekali," sdělil Vyleta.

Milovníci fantasy letos nemají svého hlavního koně, žádná kniha nemá dominantní postavení, jako měl například loni Marťan. „Vyšel nový Terry Pratchett a jeho Filuta. Ten není součástí série knih ze Zeměplochy, ale odehrává se ve viktoriánské Anglii. Čtenáře také stále táhne Hra o trůny, která se prodává vlastně pořád. Nově se k ní přidal i Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti a jeho dvě pokračování Podivné město a Knihovna duší. Stálicí je i Tolkien nebo Neil Gaiman," řekl Vyleta.

Dokonce i kult severské krimi pomalu upadá. „Nesbo a Kepler se stále prodávají, ale pomalu se dostává do popředí francouzské krimi a Bernard Minier se svými knihami Tma, Mráz a Kruh. Stálicí je samozřejmě Agatha Christie," doplnil Vyleta.

Seznam TOP knih letošních Vánoc

1. Od hlouposti k šílenství, Umberto Eco (Argo)

2. Okamžiky štěstí, Patrik Hartl (Bourdon)

3. Bábovky, Radka Třeštíková (Motto)

4. Harry Potter a Prokleté dítě, J. K. Rowlingová, J. Tiffany, J. Thorne (Albatros)

6. Konec hlídky, Stephen King (BETA Dobrovský)

7. Deník malého poseroutky 10 Staré dobré časy, Jeff Kinney (Coo Boo)

8. Lehká kuchyně, Zdeněk Pohlreich (Sevruga)

9. Terry Pratchett, Filuta (Talpress)

10. Život po tobě, Jojo Moyesová (Ikar)

Bonusová kniha:

Toulky českou minulostí 14 (Válka 1914-1918, osobnost TGM, zrod ČSR), Petr Hora-Horejš (Via Facti)