Autorka, která je dnes nejspíš ve světě nejznámějším z žijících „Lokeťáků", se tady představuje skutečně netradičním způsobem, velká část vystavených vazeb a objektů jsou totiž práce těch, kteří se u ní vyučili.

Důvodů takové prezentace je určitě více, jedním z nich může být i skutečnost, kterou autorka uvedla na vernisáži, že totiž knihařina je jejím zdrojem obživy a většina jejích prací je rozptýlená u zákazníků po celém světě.

Svou roli tu ale jistě hraje i skutečnost, že knihařů, již se k Jarmile Sobotové hrdě hlásí, je úctyhodná řada. Návštěvníci loketské výstavy tak mohou obdivovat díla jejích učedníků Vladislava Podrackého a Vincenta Bodrova, ale i práce duchovně spřízněných přátel Jarmily Sobotové Dalibora Nesnídala, Ivany Vyhnalové, Karla Havlíka, Jiřího Fogla, Jany Přibíkové a Jiřiny Musilové. Výstava je samozřejmě i poctou zakladateli loketské knihařské „rodiny", dnes už bohužel nežijícímu Janu Sobotovi, neboť on byl tím, kdo Jarmilu Sobotovou ke knihařině přivedl. Seznámili se v Karlových Varech, kde po maturitě na duchcovském gymnáziu v roce 1963 studovala střední pedagogickou školu, na níž pak později působila i jako vyučující. Jejich životní partnerství se na partnerství profesní a umělecké rozšířilo po emigraci do Švýcarska, odkud v roce 1984 Sobotovi zamířili do USA.

Tady Jarmila pod Janovým vedením v roce 1986 absolvovala obor uměleckého knihařství na School of Bookbinding & Restoration v Ohiu a následně vystudovala i obor malby a kresby na Colin County College v Planu v Texasu.

Po více než deseti letech společné práce v rodinném studiu, galerii a ve škole umělecké knižní vazby a restaurování se v roce 1996 Sobotovi vrátili do vlasti, kde v Lokti vybudovali Umělecké knihařství a galerii „U Sobotů" a stáli u zrodu Společenstva českých knihařů a Expozice umělecké knižní vazby v Lokti.

Výstava prací Jarmily Sobotové a jejích učedníků a přátel „Co život dal a vzal" je v Městské knihovně v Lokti volně přístupná do 7. února.