Letos 41letá rodačka z pražských Vinohrad je absolventkou Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze, kde studovala v Ateliéru ilustrace a grafiky u profesora Jiřího Šalamouna. Ve své tvorbě se věnuje mnoha žánrům, mimo jiných třeba plenérové malbě a kresbě, malbě na sklo, grafice a knižní ilustraci, má ale za sebou i několik let pedagogického působení na Střední umělecké škole grafické v Jihlavě, kde vyučovala grafické techniky.

Ve své tvorbě se věnuje mnoha žánrům, mimo jiných plenérové malbě a kresbě, malbě na sklo, grafice a knižní ilustraci. Zdrojem obživy je pro ni práce v Muzeu Vysočiny v Pelhřimově, kde je zaměstnaná jako obsluha 3D scanneru, pedagogická pracovnice a kurátorka sbírek, známější je ale jako ilustrátorka a autorka vlastních knížek pro děti. Od svého knižního debutu v roce 2001, kdy s jejími ilustracemi vyšla sbírka pohádek J. Š. Kubína „Baba na čerta", má za sebou už devět opusů, více než polovinu z nich autorských. V nakladatelství Baobab jí vyšla série „Knížek" Kozí, Vánoční, Velikonoční a nejnověji Psí a sborník lidových písní Měsíček svítí, vydaný společně se stejnojmenným CD Sester Steinových. Její osobité zpracování jednoho z nejznámějších biblických příběhů Noemova archa bylo v roce 2011 nominováno na cenu Magnesia litera v kategorii knih pro děti a mládež.

V Lokti se Tereza Říčanová představuje pestrým výběrem svých prací, mezi nimiž nechybí ilustrace k dětským knížkám, malby na skle z nejnovějšího cyklu Květiny, grafiky a malby z cyklu Hory nebo deníky z jejích cest po světě. Výstava, které dala autorka název „Zpěvy starého štětce" je v atriu loketské knihovny volně přístupná do 3. ledna.