První písemné zmínky o Valči jsou z roku 1358 a během jeho dlouhé a bohaté historie se tu událo mnohé. V roce 1976 ovšem přišla zatím nejzásadnější událost. Zámek zachvátil požár a obnova trvá prakticky dodnes.

Vedle kulturních akcí se toho letos v samotné budově zámku moc nezmění. Památka je zastřešena, a nyní tak interiérům nic nehrozí, tudíž se rekonstrukce místností nepohne. Investic se ale v minulých letech dočkaly alespoň přilehlé infocentrum nebo okolní zahrady.

„Návštěvnost má stále mírně vzestupnou tendenci, což nás pochopitelně těší. Díky akcím si k nám nachází cestu dostatek turistů. Myslím si ale, že by situace byla ještě lepší, kdyby byl zámek už kompletně dokončen," uvedla správkyně objektu Alena Zemanová.

Zámek má tak pro návštěvníky k dispozici třeba kompletně vybavenou učebnu, opravené iluzivní brány nedaleko zámku, které jsou i nasvíceny, vhodné i pro pořádání venkovních akcí, a rovněž možnost ubytování.

Od konce března až do října jsou interiéry zaplněny výstavou obrazů Volného sdružení umělců jižních Čech a zájemci se sem mohou vydat také 22. dubna na druhý ročník festiválku Zcestovalec. Během tohoto víkendu proběhne v letohrádku v parku několik přednášek s cestovatelskou tematikou a bude tu rovněž možno zhlédnout výstavy rozličných druhů či filmová promítání.

Dále nebudou lidé ochuzeni ani o tradiční slavnosti květů, které se uskuteční 21. května a zapojí se do nich celá obec.

„Samozřejmostí bude také část festivalového programu Povaleče, kterého jsme každoročně součástí," doplnila Zemanová. Letošní ročník multižánrového festivalu Povaleč začíná ve čtvrtek 4. srpna.

Zámek Valeč je již několik let celoročně otevřen bez nutnosti průvodce, a to dokonce i v noci, zavírá se zde jen v pondělí a servis pro návštěvníky zajišťuje útulné infocentrum a kavárna Prádelna. V pátek a v sobotu je tu otevřeno dokonce až do 23:00.