Ještě před několika lety to byla utopie. Dnes je to realita. Karlovy Vary mají svou vlastní divadelní tvorbu a už 16. září mohou diváci zhlédnout premiéru Divadelní komedie finského autora Benghta Ahlforse. Karlovarské městské divadlo se tak po sedmi letech vrátí k původní vlastní tvorbě.

„Obrození místní divadelní tvorby nemá na české divadelní scéně obdoby. Na počátku byla petice, aby zde místní divadelní soubor zůstal, přesto byl rozprášen. Teď se je snažíme po částech obnovit,“ uvedl primátor Petr Kulhánek. Také umělecký šéf Jiří Seydler je přesvědčen o tom, že každé větší město by mělo mít svou vlastní scénu, a ne pouhou stagionu. „“Ta je pouze montovnou licenčního produktu. Živé divadlo, to je vývojové středisko, kulturní centrum města,“ zdůraznil.

Podle náměstka Jiřího Klsáka se po sedmi letech vrací do města scéna, která bude schopná aktuálně reagovat na dění nejen v republice, ale může být také i odrazem karlovarské politické scény. „Už se těším, jak se na premiéře pobavím. Je dobře, že Karlovy Vary mají znovu své divadlo,“ konstatoval.

Divadelní komedie, kterou s herci nastudoval režisér Michal Przebinda a zahrají si v ní Igor Bareš, Lucie Domesová nebo Petr Křiváček, je podle Seydlera hra, která se hodí pro tuto pro Karlovy Vary výjimečnou situaci. „Je to divadlo na divadle, diváci uvidí zkoušky herců, jejich problémy, zažijí, jak se rodí a zabíjejí a umírají vztahy. Je to vtipná komedie s lehce nadnesenou ironií, vhodná pro znovuobnovené divadlo,“ zdůraznil. Ředitelka Městského divadla Dana Neumannová doplnila, že se hercům snažila v divadle vytvořit co nejlepší podmínky. Hru zkoušeli po šest týdnů během prázdnin na divadelní fakultě v Praze, v Husovce a v karlovarském divadle. „Propagaci Divadelní komedie jsme rozšířili na celý Karlovarský kraj, protože v ní hrají i herci z Chebu. Pokud diváci nestihnou premiéru, mohou přijít na reprízu 20. září, 1. a 9. října,“ vysvětlila ředitelka.

Podle herečky Lucie Domesové bylo nastudování tohoto kusu úsilím mnoha lidí. „Ale stálo to za to. Když stálá divadelní scéna městu chybí, jakoby nemělo duši,“ uvedla. Podle herců bude cesta úspěšnosti divadla trnitá, ale bez toho to prý nejde.