„V roce 1999 byla nalezena krabice s 1160 negativy. Tyto fotky nalezl syn Jaroslava Novotného, zakladatele školního filmu, Jiří Novotný. Negativy pořídil v roce 1936 Alexander Hackenschmied. Zlínské ateliéry vyslaly za Hackenschmiedem fotografa a znalce zlínské filmové historie Pavla Diase, který měl zjistit, jak mají naložit s nalezenými negativy. Hackenschmied umožnil ateliérům zveřejnit nalezené fotografie, které nakonec zůstaly ve Zlíně," sdělil Zdenek Skaunic za filmové ateliéry a Film Fest.

Na sklonku života vzkázal jednadevadesátiletý Hackenschmied do Čech: „Přál bych mladým filmařům, kteří opravdu milují film, aby zažili něco podobného, co zažila naše malá skupina nadšených přátel, když jsme zakládali a rozbíhali Fabiánku. Vzpomínám si na čtyři léta, co jsem strávil na Kudlově, tam za kopcem, stranou od přísného baťovského režimu, kde se nám vykouzlila vzácná atmosféra dovolující klidné přemýšlení a tvořivou práci. To bylo jedno z nejradostnějších období mého života."

Fotografie, které jsou v současnosti k vidění v Galerii umění v Karlových Varech, jsou výběrem z cest do Ameriky, kdy Baťa poslal právě zmíněného Alexandera Hackenschmieda, aby mu přivezl do Zlína tu nejlepší dostupnou filmařskou techniku.

Další sekcí fotek jsou reklamní a propagační filmy firmy Baťa z první filmové přehlídky zvané Filmové žně z let 1940 a 1941.

Kromě dobových fotografií je k vidění i filmový záznam ze čtyřicátých let. Výstava bude přístupná až do 28. srpna.