Předchozí
1 z 7
Další

Petr Šindelář obnovil tradici střeleckého spolku

Ostrov mě hned od svého počátku upoutal svojí architekturou Starého města a bohatou historií, která pamatuje vládu Šliků, vévodů Sasko-Lauenburských, markrabat Bádenských až po vládu velkovévodů z Toskány.

OstrostřelciZdroj: Deník

A protože je historie mým koníčkem, a vedle toho mezi moje záliby patří i sportovní střelba, začal jsem se blíže zajímat o historii C a K Výsadního občanského střeleckého sboru v Ostrově založeného v roce 1840, později Občanského střeleckého spolku Ostrov (Bürgerlicher Schützenverein Schlackenwerth). Historie Ostrovských ostrostřelců sahá ale až do roku 1535, a jednalo se o nejstarší spolek, který ve městě působil.

OstrostřelciZdroj: Deník

Původní funkce střeleckého sboru byla ryze vojensky obranná, později, jak plynul čas, se střelecký spolek stal postupně sdružením měšťanů, kteří měli zálibu v pořádání střeleckých cvičení, soutěží a přehlídek. Žádná z významnějších městských slavností a svátků se neobešla bez reprezentativní účasti Ostrovských ostrostřelců.

OstrostřelciZdroj: Deník

Dlouho jsem uvažoval o obnovení tradice tohoto spolku, až v lednu roku 2015, slovo dalo slovo, a společně s dalšími dvěma nadšenci a patrioty - Honzou Burešem a Vláďou Křížem, jsme založili OBČANSKÝ STŘELECKÝ SPOLEK OSTROV s cílem navázat na činnost původního historického spolku.

OstrostřelciZdroj: Deník

Dnes máme šest členů. Účastníme se vybraných městských slavností nejenom v Ostrově. Čestnou salvou zahajujeme lázeňskou sezónu v Jáchymově, letos nás můžete spatřit i na slavnostech v Kyselce a každý rok organizujeme Zlatý ostrostřelecký advent na Starém náměstí v Ostrově, ze kterého se již stala tradice nejenom pro občany našeho města.

OstrostřelciZdroj: Deník

Náš spolek je členem Ostrostřelců zemí Koruny české, organizace, která sdružuje ostrostřelecké spolky z Čech (Rakovník, Loket, Chomutov a Senomaty). Prostřednictvím této organizace jsme se stali i členy Evropských historických střelců (Europäische gemeinschaft historischen schützen - EGS), a máme možnost naše město Ostrov, ale i naší Českou republiku, reprezentovat v zahraničí.

OstrostřelciZdroj: Deník

Upřímně jsem moc rád, že se nám to s tím obnovením ostrostřelecké tradice v Ostrově povedlo. Díky ostrostřelcům jsme získali nové přátele z řad dalších ostrostřeleckých spolků a malou osobní výhrou pro mě je i to, že moje paní také nosí ostrostřeleckou uniformu a všechno to hezké můžeme zažívat společně.

OstrostřelciZdroj: Deník