Předchozí
1 z 6
Další

Vztah ke zvířatům jsem měla od dětství. Je to věc, kterou má člověk po rodičích.Zdroj: Deník / Redakce

Vztah ke zvířatům jsem měla od dětství. Je to věc, kterou má člověk po rodičích. Když jsem se někdy před dvaceti lety starala o mentálně postiženého strýce a byla jsem s ním celé dny zavřená doma, zdál se mi ten čas nevyužitý. Založila jsem proto spolek Ostrovský Macík a z domova začala budovat útulky.

Máme i útulek pro koně, hospodářská a zájmové zvířata, který je jediný svého zaměření v Karlovarském kraji. Lidé k nám vozí andulky, králíky i krávy.Zdroj: Deník / Redakce

Ten se teď dělí na spoustu projektů. Jsme správci městského psího útulku Bety v Ostrově. Máme také útulek pro koně, hospodářská a zájmové zvířata, který je jediný svého zaměření v Karlovarském kraji. Lidé k nám vozí andulky, králíky i krávy. Vyřešíme problém prakticky jakéhokoliv zvířete, ale záleží především na kapacitě. Tu máme omezenou. Ve Žďáru u Ostrova je náš hospic pro hendikepovaná zvířata, která nemůžou najít domov. Většinou jsou týraná, nemocná nebo prostě jen stará.

Naštěstí na to vše nejsem sama, ale máme spoustu dobrovolníků, a pomáhá celá rodina.Zdroj: Deník / Redakce

Naštěstí na to vše nejsem sama, ale máme spoustu dobrovolníků. Každý jednotlivý projekt má svého vedoucího. Zapojuje se třeba moje dcera Matylda, který mi pomáhá. Ta je vedoucí záchranné stanice volně žijících živočichů, protože k tomu má celý život blízko. Pracuje totiž na odboru životního prostředí ve městě. Manžel se naopak stará o hospodářská zvířata, která má rád. Zapojená je celá rodina. Každý z vedoucích má potřebná školení a povolení provozovat svoji činnost.

Před lety jsem založila spolek Ostrovský Macík a z domova začala budovat útulky.Zdroj: Deník / Redakce

Kvůli svému zdravotnímu stavu už nemohu dělat tak fyzicky náročnou práci jako dřív. Jsem teď hlavně manažerkou. Píšu projekty a sháním peníze. Většinu dne sedím v prodejně Macíkův obchod, odkud vše řídím. Musím být ale na telefonu, protože každou chvíli může někdo zavolat. Spolupracuji totiž na odchytové službě, kde odchytávám kočky. Připravená jsem ve dne v noci. Je to náročná práce.

Tento rok byl v porovnání s ostatními úplně jiný. Byl ale nejúspěšnější.Zdroj: Deník / Redakce

Tento rok byl v porovnání s ostatními úplně jiný. Byl ale nejúspěšnější. V městském útulku Bety vzniklo nové zázemí. Musíme poděkovat městu Ostrov, které nám s tím pomohlo, protože to bývalé zázemí bylo nevyhovující. Stála tam jen jedna buňka, ve které bylo všechno včetně šatny a kanceláří. Teď se tam připravují vytápěné kanceláře i ošetřovny. Negativně nás tento rok ovlivňuje sucho. Museli jsme pozastavit příjem zvířat a nevíme, jestli bude nějaké seno. I cena stoupá.

Práce je mým koníčkem, jinak by to ani nešlo. Macík mám vlastně doma.Zdroj: Deník / Redakce

Práce je mým koníčkem, jinak by to ani nešlo. Macík mám vlastně doma. Starám se tam třeba o 21 starých psů, kteří jsou hendikepovaní. Sdílím jejich starosti. Volný čas vůbec neznám. Volno máme jen na sedm dní v roce. Uvědomuji si, že to není zdravé, takže se snažíme vždy někam zmizet a odreagovat se.

Dominik Hron