Předchozí
1 z 8
Další

Záchrana kostela v Sedleci se stala životním posláním

Impulsem myšlenky záchrany kostela sv. Anny v Sedleci a vzniku občanského sdružení bylo datum 11. září 2004, kdy se zde konal Den otevřených dveří v rámci Dnů evropského dědictví. Byla to po letech první příležitost seznámit se se stavem této významné kulturní památky Karlovarska.

foto Lidé od vedleZdroj: Deník / Roman Kořinek

To, co nás uvnitř čekalo, všechny šokovalo. Propadlé klenby, strop i stěny kostela nasáklé vlhkostí od deště pronikajícího do kostela rozpadající se střechou a vytlučenými okny, všude suť, nánosy holubího trusu a po celém kostele poletovala hejna holubů, hnízdících na každé římse, každém trámu.

foto Lidé od vedleZdroj: Deník / Roman Kořinek

Nebylo tedy divu, že jakmile se místní občané dozvěděli o vznikajícím spolku, ihned se do něj začali v hojném počtu hlásit. Hned následující měsíc byly se souhlasem správce farnosti pátera Vladimíra Müllera zahájeny první záchranné práce. Ty pokračují dodnes, a ačkoliv bylo v kostele už uděláno neskutečně velké množství práce, stále není hotovo a stále musíme shánět finanční prostředky na záchranu našeho kostela.

foto Lidé od vedleZdroj: Deník / Roman Kořinek

Peníze na opravy kostela získáváme tím, že oslovujeme sponzory z řad karlovarských podnikatelů, jednáme se zástupci města i kraje, společně s farností Stará Role, která je vlastníkem kostela, podáváme žádosti o dotace na opravy a vyhledává nové zdroje možných příjmů. K nejvýznamnějším zdrojům financí patří Česko – německý fond budoucnosti, jehož pomoc je možná jen díky spolupráci spolku s německými krajany – původními obyvateli Sedlece. Dalším ze zdrojů příjmů je také pořádání veřejných sbírek, které spolek pořádá vždy v rámci oslav svátku sv. Anny a také během Adventu a Vánoc.

foto Lidé od vedleZdroj: Deník / Roman Kořinek

Avšak zdrojem, který kostel sv. Anny v Sedleci nejvíce zviditelnil, je pravidelné pořádání benefičních koncertů. První koncert se konal již koncem roku 2004 ještě pod hlavičkou farnosti, pak už natrvalo převzal štafetu v pořádání koncertů náš spolek. Ročně uspořádá 12 – 15 koncertů všech hudebních žánrů. Zní zde nejen pro kostely obvyklá duchovní hudba, sborový zpěv, gospel, spirituály či symfonické skladby a velká oratoria, ale třeba i folk, jazz, swing, rock v podání různých těles z domova i zahraničí.

foto Lidé od vedleZdroj: Deník / Roman Kořinek

Koncerty navštívilo přes 16.500 návštěvníků, kteří na opravy kostela přispěli částkou téměř 1.110.000 Kč. O tom, že činnost spolku má své výsledky, svědčí již pouhý pohled na současný stav kostela. Střecha a krov jsou kompletně opraveny, voda ze střechy odtéká do veřejné kanalizace. Do dálky září nově opravená báň věže se zlacenou makovicí a křížem na jejím vrcholu.

foto Lidé od vedleZdroj: Deník / Roman Kořinek

Třešničkou na dortu jsou pak znovu zprovozněné věžní hodiny, které po mnoha letech opět ukazují a odbíjejí čas. V interiéru je to pak opravená stopní klenba severní části hlavní lodě kostela, která ještě před pár lety byla samá díra a hrozilo její zřícení, nová elektroinstalace, vybudování sociálního zařízení a v roce 2016 dokončené restaurování štukové výzdoby, výmalby a fresek lodi, kůru, oratoří a presbytáře kostela.

foto Lidé od vedleZdroj: Deník / Roman Kořinek

Tou poslední viditelnou akcí je do okolí zářící nová fasáda východního průčelí kostela. Tím ale naše práce a snaha nekončí. Máme před sebou ještě obrovské množství práce a všichni věříme, že dovedeme kompletní opravu kostela sv. Anny v Sedleci do zdárného konce. A já zde musím všem, kdo nám pomohli velmi poděkovat a samozřejmě požádat o další pomoc neboť dnes už snad všichni chápou, že to myslíme s úplnou záchranou kostela sv. Anny v Sedleci naprosto vážně…

foto Lidé od vedleZdroj: Deník / Roman Kořinek