Začínáme! Česká hokejová reprezentace dnes v 15.15 hodin vstoupí do mistrovství světa v lotyšské Rize. Duelem proti Rusku.

S týmem Filipa Pešána se připravuje v dějišti šampionátu také karlovarský útočník Jakub Flek. Ten vloni debutoval v národním týmu, letos přidal dalších 11 zápasů a postupně prošel sítem kempů až do Rigy. Navíc má na svém kontě čtyři reprezentační branky, z toho tři právě proti Rusku.

Forvard Energie Jakub Flek tak začíná vypadat jako odborník na ruskou sbornou. Poslední kotouč dopravil Rusům do jejich svatyně před šesti dny v pražské 02 Aréně na českých hokejových hrách. „O tom jsme se právě bavili na střídačce s Lukášem Radilem, když jsem tam přijel a gratuloval mi ke gólu. Říkal jsem mu, že na Euro Hockey Tour jsem dal tři góly a všechny jsem dal Rusákům. Tak jsme se tomu taky zasmáli,“ poukazuje s úsměvem Jakub Flek.

Teď bude čekat na svou šanci na mistrovství světa, na svou premiéru na této akci. „Zatím je v páté pětce, uvidíme, jestli se na led dostane,“ odpozoroval trenér karlovarské Energie Martin Pešout.

Účast svého svěřence v Rize kvituje. „Já mu to samozřejmě přeji, je to jen další důkaz toho, že i z první ligy se můžete dostat až na světový šampionát, když člověk pracuje. Pochopitelně k tomu musí mít určitou míru talentu,“ uzavírá Martin Pešout.

Vedle Jakuba Fleka, 28letého rodáka z Mariánských Lázní, který ale patří již osm sezon do organizace HC Energie Karlovy Vary, bude mít Karlovarský kraj zastoupení na mistrovství světa v Lotyšsku také v podobě Jiřího Sekáče. Ten se narodil v Aši, ale s hokejem rovněž začínal v Mariánských Lázních, odkud přes Karlovy Vary, Sokolov a Kladno doputoval až do ruské KHL nebo zámořské NHL.