Část místních usedlíků je nevrlá k jakýmkoliv změnám a zaťatě trvá na svém, téměř ideově jalovém klidu a ti druzí, kteří se sem většinou přistěhovali, zase až neomaleně prosazují svůj způsob ekoživota, volnost a svobodnou mysl.

A tohle prostě ve Valči nejde dohromady. I když odstupující starosta Aleš Kubísek zdůvodnil svou rezignaci časově náročnou agendou, kterou prý nelze skloubit s jeho souběžným povoláním, neodpustil si postěžovat, že mu ve funkci házeli klacky pod nohy. Neuvedl kdo, ale co mu vadilo nejvíce, to odhalil sám. „Jedním z kladů mého starostování je, že jsem donutil Jiřího Metoda Kassla opustit areál obecního hřiště, takže už nebude sloužit jako hospoda, pánský klub, ubytovna pro dělníky, zázemí pro festivaly či parkoviště.“ Zastupitel Kassl je členem Pirátské strany, která má s venkovsky prudérní, a tak po sousedsku sdílenou selankou (já ti dám králíka, ty mně zakázku) skutečně pramálo společného. Metod Kassl je vzdělaný volnomyšlenkářský provokatér, a připusťme, že jeho metody jsou jen po silné nervy. „Z opozice jsme se snažili poukazovat na nejasnosti v hospodaření, což vedení obce vždy rychle zametlo pod koberec. Zkrátka jsme jejich hlídací psi, byť pro někoho možná až příliš ostří,“ bez emocí komentuje Kassl starostovu rezignaci. Takže? O valečských kohoutech rozhodnou až volby. A možná ten skvělý med, sýr a zelenina, které tady ti ´rádoby ekoteroristé´ prodávají.

Ivana Kalinová, redaktorka Karlovarského deníku

Toto je jeden z návrhů přestavby prostranství Městské tržnice, kterou zpracovala Kancelář architektury města (KAM). Vizualizace: KAM
Přestavba Tržnice v Karlových Varech se komplikuje kvůli projektu