Cílem přírodního parku je sblížit obyvatele a návštěvníky Karlových Varů s fenoménem řeky Ohře a jejím významem pro městské prostředí. Voda je přirozenou součástí nivního biotopu, a pokud některá období roku vodu přináší, tak se stává jedním z prvků parku. Město upřednostnilo variantu rychlého zprovoznění (zpřístupnění) parku – realizace během půl roku; plně funkční jsou tedy dětská hřiště a sportovní stezka. Zapěstování luk není otázkou měsíců, ale roků (několika vegetačních období). Také výsadba stromů podléhá ´přírodnímu řádu´ a musí být provedena ve vhodné agrotechnické lhůtě, aby nebyla ohrožena vložená investice. Výsadby stromů (alej, stromy v hřištích, stromové kytice v loukách, zbývající jeden vrbový altán) budou provedeny na podzim.

Přítomnost střepů v loukách je věc odstranitelná, nicméně je to doklad toho, kam lokalita směřovala – skládkování – a čemu se realizací parku podařilo zabránit…

Výjimečnost parku spočívá mimo jiné v tom, že město našlo odvahu vstoupit do realizace přírodního parku v inundaci (desetiletá voda), v místě lokálního biocentra. Musíme si zvyknout, že ne vše je pro prospěch (pohodlí) člověka, nebo alespoň ne v prvém plánu: umístění parku v záplavovém území s sebou nese to nepohodlí, že zde nejsou lavičky a odpadkové koše; ale snad není problém prázdnou láhev odnést, když těžkou plnou jsem donesl až sem – to je o kultuře lidí; skládací stolička na přezutí do bruslí se do batohu k bruslím též vejde (poznámka: prostor pro umístění laviček, eventuálně košů se nabízí mimo záplavové území – v místě provizorního parkoviště; toto území nebylo součástí projektu přírodního parku). Na dětských hřištích jsou sedací plochy součástí zídek kolem stromů (stromy zde zatím nejsou vysazeny).

Podmáčení luk má několik příčin: jedná se o nivní polohu, vlhké louky jsou tedy přirozenou součástí území a zde i předmětem ochrany, resp. chráněným biotopem. Průběh srážek v daném roce – dlouho ležela sněhová pokrývka, přívalové deště během jara a léta. Dočasné zhutnění terénu v některých částech.

Irena Kučerová
Ekologická Dílna Brno