1. Otázky na určité pochybnosti provázející přípravu materiálu „Vnitro rozjelo byznys v lázních“ (vyšlo na titulní straně Karlovarského deníku ve čtvrtek 19. 2. 2009) jsme zaslali ministerstvu vnitra již v úterý 17. 2. Mimo jiné jsme se ptali na podmínky výběrového řízení, společnosti, které projevily zájem, výši a dobu nájmu a také jak je to s údajnou vazbou manželky ministra Langera na vítěznou společnost Temparano. Z odpovědi, která přišla mailem ve středu 18. 2. odpoledne, zůstala řada otázek částečně a některé (např. ta k případné účasti Langerové v kauze) zcela bez jakéhokoliv vysvětlení!

2. Text redaktorek Kalinové a Kopecké byl ještě večer doplněn o informaci, že ministr vnitra v telefonickém rozhovoru pro Deník důrazně popřel, že by jeho manželka měla cokoliv s případem společného.

3. Reakci pana ministra a jeho ministerstva v následujících dvou dnech po zveřejnění materiálu v Karlovarském deníku považuji za hysterickou, která sebou navíc nese známky nátlaku a zastrašování. Za vrchol neslušnosti pak považuji sms ministra Langera adresované redaktorce Kopecké, cituji: Nevážená redaktorko, s vámi se vůbec bavit nebudu, lžete, sejdeme se u soudu.

4. Teprve v pátek 20. 2. odpoledne dostáváme do redakce z ministerstva Reakci na informace ohledně pronájmu Lázeňských léčebných ústavů a teprve v této odpovědi se dozvídáme některá fakta, na která jsme se už ale ptali v úterý! Ministerstvo se, po citaci úvodu našeho článku, ohrazuje proti tvrzení, že „transakci provázejí velké otazníky“…

Ano, za těmi otazníky si trváme a tady jsou:

– přestože projevilo zájem devět zájemců, přihlásil se jenom jeden (otázky: Je to dobře? Není lepší takové výběrové řízení zrušit, když nemám srovnání?)
– vítěz Temparano a.s. byla zaregistrována v únoru loňského roku a vlastní činnost zahájila den před vyhlášením výběrového řízení (otázky: není to účelově ušito na míru této společnosti?)
– společnost Temparano nemá (zřejmě doposud!) licenci na provozování lázeňských domů a jediným akcionářem Temparana je Partner Invest Bardějov (otázka: Je to vůbec možné? Nehledě na bezpečnostní rizika vyplývající z toho, že lázeňské objekty, kde se i nadále mají zotavovat policejní složky ČR, bude spravovat soukromá společnost, jejíž vlastníkem je soukromník ze Slovenska – to jsme ani v článku nezmínili!)
– pronájem je nestandardně na dvacet let (!), a tak podléhá výjimce ministerstva financí. Tu má (otázka: Jak to, že zrovna v tomto případě to jde?)

Další informace obdržené v reakci ministerstva jsou pouze doplňující odpovědi na naše úterní dotazy a opět chybí jakákoliv zmínka o případné účasti paní Langerové v Teparanu. Stěmito informacemi dále redakčně pracujeme.

Vžádném případě nevidím pochybení redaktorek, které se nám v„Reakci ministerstva vnitra“ snaží podsunout Jana Malíková, ředitelka odboru tisku a PR. Naopak se ptáme – Když je všechno tak úžasně transparentní, proč jsme neobdrželi všechny informace už ve středu, ale až dva dny poté, co článek vyšel?

Je-li pro MV jediným problémem, že jsme přirovnali jejich pronájmy lázeňských domů ke hře Monopoly a že transakci provázejí otazníky, pak si za tímto tvrzením, jako šéfredaktor stojím a jejich „novinářské hodnocení“ mě vůbec nezajímá…

Mgr. Petr Zahradníček
šéfredaktor Karlovarského deníku