Víte, dlouho jsem váhala s napsáním těchto řádek. Ne proto, že bych se bála, ale myslela jsem, že to udělá někdo fundovanější.

Do listopadu roku 2001 jsem pracovala v nemocnici v Karlových Varech. Na postu, kde jsem viděla do veškerých platů, do všech skladových zásob, do účetnictví, měla jsem jako jediná přístup do banky – příkazy i výpisy jsem mohla provádět pouze já.

A na rozdíl od pana hejtmana vím, že nemocnice v tomto roce a ani v letech předchozích (byla jsem zde 15 let) nikdy(!) zadlužená nebyla. Pravda, ne vždy se mohlo koupit vše, co zaměstnanci nárokovali, ale nikdy jsme nebyli zadluženi! Jak tedy převzali zadlužené všechny nemocnice, to mi není jasné.

Dnes je situace úplně jiná.

Zadluženost se snaží snížit tím, že se neprovádí nic, jen nejnutnější opravy, nákupy nových prostředků se nerealizují. To je ovšem krátkodobá politika. Technika zastará a na novou není a nebude.

A platy doktorů? Ti, co slouží služby, mají slušné výdělky, ale soukromý sektor nabízí několikanásobně vyšší příjmy za pracovní dobu od pondělí do pátku. Sestra, pokud jde pracovat do lázní, má plat srovnatelný a je v klidu, žádné stresy, žádné nervy…

Měla jsem možnost hovořit s panem Rokůskem (ředitel KÚ), když lékaři poprvé žádali řešit krizi a odvolat vedení nemocnice. Bylo mi řečeno, že ODS si prohlasuje, co chce, a ona nemá důvody vedení měnit. To mluvím o cca srpnu 2007. Navíc prý se nemusím léčit ve Varech, ale mohu do Plzně nebo Prahy.

Tak, rok se sešel s rokem a já se dočítám, že pan hejtman chtěl vedení nemocnice už dávno změnit, že se postaral o nové oddělení, aby se nemuselo jezdit do Prahy a Plzně… Škoda jen, že já mám zatím paměť dobrou, ale kdo ví. Třeba po několika letech v politice bych dopadla stejně.

A jak vypadá realita v nemocnici dnes? Běžte to zkusit. Já jsem to viděla asi před týdnem, kdy arogantní sestra „štěkala“ na pacienty a pak neuměla ani napíchnout žílu. Pravda, asi na čtvrtý pokus se to zadařilo.

Kolik pokusů bude třeba na opravdovou změnu?

Věra Bartůňková