Nemohu se nepozastavit nad výroky senátora a krajského zastupitele Jana Horníka, kterými v tisku komentuje výsledky auditu provedeného v Karlovarské krajské nemocnici a úlohu členů dozorčích rad nemocnice ve sledovaném období 2004—2007.

Pan Horník poukazuje na mé působení v dozorčí radě nemocnice a žene mě k odpovědnosti, ovšem zcela opomněl zásadní skutečnost. A sice tu, že on sám taktéž zastával funkci člena dozorčí rady karlovarské nemocnice, a to od 17. 12. 2003 do 28. 4. 2005.

Bylo to v období před sloučením nemocnic a mimo jiné také do této doby spadají závažná pochybení, která audit odhalil a kolidují se zákonem. Přímo v auditu se konstatuje, že ve zmíněném období nebyla prováděna výběrová řízení, ačkoliv smlouvy s dodavateli byly uzavřeny. V době před sloučením nemocnic přesáhl celkový objem plateb významným dodavatelům na základě nevýhodně uzavřené smlouvy 47,5 milionu korun. Navíc byli někteří dodavatelé v té době spřízněni majetkovými vazbami a docházelo i k tzv. nekalé spolupráci při uzavírání smluv.

Proč pan Horník tehdy neupozornil na varovné signály týkající se hospodaření nemocnice? A jak je možné, že se za období před sloučením ztratila klíčová dokumentace, včetně dokumentů k výběrovým řízením, smlouvám, objednávkám a dodacím listům, jak se konstatuje v auditu?

Pan senátor, stejně jako my všichni, dosavadní členové dozorčích rad nemocnice, dostával auditované účetní uzávěrky, které nikdy nikdo nezpochybňoval. A které nenesly jediný náznak zjištěných dramatických nesrovnalostí. Ani on se o žádných varujících skutečnostech nezmínil, tedy důvěřoval tehdejšímu managementu tak, jako já! Opakuji, že se nechci v žádném případě zbavit odpovědnosti, nechť ji posoudí orgány činné v trestním řízení. I z toho důvodu jsem v souvislosti s výsledky auditu podal trestní oznámení na neznámého pachatele. Všechny kroky dozorčích rad budou tedy řádně prověřeny a prošetřeny.

Jan Horník by si měl připomenout české přísloví o člověku, který káže vodu a pije víno. V jeho případě je velmi výstižné.

Navíc v poslední době čelí podezření ze střetu zájmů díky pochybné osobní půjčce ve výši 2,5 milionu při nevýhodném nákupu hotelu městskou společností Božího Daru.

Těm, kteří naříkají nad tím, že audit nemají a neviděli, opakuji, že podle práva a smlouvy s auditorem nebudeme kompletní auditorskou zprávu šířit ani kopírovat. Chceme ale, aby byla veřejnosti k dispozici, proto je k prostudování v sekretariátu hejtmana.

Zároveň jednáme s auditorskou společností KPMG o předání auditu orgánům KKN, tedy představenstvu a dozorčí radě.

Josef Pavel, hejtman Karlovarského kraje