Dvakrát po sobě jsem se dočetl v Deníku, že nová náměstkyně přes kulturu řeší přesun Klubu Paderewski do Lidového domu. Tvrdí, že pro divadla malých forem je tento kulturní dům na prosto vyhovující a že mají tato divadlo založit společné občanské sdružení…

Proč se tyto informace dovídám jakožto provozovatel „přesouvaného“ klubu z tisku?

Vážená paní náměstkyně, pokud chcete řešit Klub Paderewski a divadla malých jevištních forem a říci, že Lidovýdůmje pro tuto činnost přijatelný, je nutné před tímto výrokem provést následující kroky.

1) Musíte mít k takovému řešení mandát od svých politických kolegů, musí být vůle koalice udržet v Karlových Varech kulturní zařízení typu Klubu Paderewski. Musí také být vůle k udržení podmínek pro fungování divadel malých jevištních forem a tento záměr by měl být jasně a veřejně deklarován.

2) Je nezbytné Klub Paderewski a divadla malých forem navštívit a seznámit se s tím, co taková zařízení potřebují k činnosti. Co to je klub a klubová tvorba, jaká je dramaturgie a filosofie všech těchto aktivit.

3) Měla byste s těmito subjekty probrat, zda se vůbec chtějí vystěhovat někam do společenského sálu Lidovéhodomupro 300–500 lidí, co je smyslem vytvoření jakéhosi společného sdružení těchto divadel (že by návrat ke kolektivizaci). Především, zda je vůbec možné klubovou činnost provozovat v navrhovaných prostorách.

4) Musíte mít jasnou koncepci kultury v Karlových Varech. Mimochodem víte, že ukončil činnost klub Rottes Berlin? Husovka s vynikajícím zázemím pro klubovou činnost živoří. Nastěhováním infocentra do městské galerie U Tří čápů rušíte další městskou kulturní organizaci. Klub Paderewski ukončí svoji činnost „někdy“ v příštím roce? Víte, kolik zde zůstalo alternativních kulturních zařízení?

Až budete mít kladné odpovědi na všechny tyto otázky, můžete prohlásit, že pro Klub Paderewski a divadla malých forem je Lidový dům přijatelný. V opačném případě jsou to jen nekompetentní slova, kterými demonstrujete v médiích práci, jejíž smysl mi bohužel uniká.

Podle mého názoru je na tyto aktivity Lidovýdům naprosto nevhodný. Stále věřím, že pokud budete vnímavá, dojdete k témuž závěru sama.

Pavel Žemlička, Klub Paderewski, člen KOA