Mám za to, že je potřeba obojího. V poslední době se v Karlových Varech vyhrotil problém s bezpečností. Nejedná se jen o Drahovice, ale například i Doubí či Bohatice.

Není asi úplně fér říkat, že za problémy s bezpečností mohou jen Romové. Jako právník se s nimi setkávám často v trestních věcech a dovolím si tedy říci, že je znám i dost jinak než většina lidí. Nejsou jen špatní.

Před několika dny k nám do Karlových Varů přijela Národní garda. Přijela týden před ukončením školní docházky, tedy dost pozdě. Přijela s velkým entrée. Přijela nám pomoci od násilí.Její praktiky však nejsou řešením. Nemohou zatýkat, mohou jen opět rozšiřovat násilí. Je potřeba, aby policie byla vidět. Ne, aby projížděla město autem, ale aby měla pochůzkáře, který je vidět a který může zakročit.

Nechme chvíli parkovat řidiče špatně a braňme naše domovy, děti. Je však potřeba být tvrdý a přísný. Ať už zákon poruší běloch či Rom, není možné dělat rozdíly. Není možné se ohlížet na rasismus. Proto, pokud pořádek v našem městě narušují uživatelé drog, je potřeba být na ně natolik tvrdý, že oni přestanou obtěžovat nás. A pokud naši bezpečnost narušují Romové, je potřeba být na ně natolik tvrdý, že si uvědomí, že za porušení zákona přijde tvrdý trest.

Ronald Němec, předseda sdružení KVMD