Před nedávnem se vedly spory s vedením KKN o to, kde vzniknou „iktové jednotky“, to znamená oddělení, která se specializují na léčbu cévních mozkových příhod.

Prvním a zásadním vyšetřením u mrtvic je, kromě vyšetření lékařem neurologem, CT mozku. Teprve po tomto vyšetření může být zahájena léčba. U těchto nemocných je rozhodující čas od počátku prvních příznaků k zahájení léčby. Čím je léčba zahájena dříve, tím modernější metody léčení lze použít a tím má pacient větší naději na přežití, nebo na zmenšení následků nemoci.

Jedna „iktová jednotka“ vznikla v sokolovské nemocnici, ale na úkor jejího vzniku došlo k uzavření neurologického oddělení v Chebu. Marné byly protesty, že chebská neurologie je lépe připravena pro vybudování takového oddělení, že v areálu nemocnice je nepřetržitě dostupné CT vyšetření.

V Sokolově CT přístroj měli, ale mimo areál nemocnice, a pacienti museli být na vyšetření a zpět transportováni sanitkou, čímž docházelo ke zbytečnému zdržení.

A to nemluvím o pacientech ze vzdáleného chebského spádu, kteří jsou od září 2007 vozeni na neurologii do Sokolova, protože v Chebu neurologické oddělení není.

Vedení KKN zkrátka rozhodlo, že iktová jednotka bude v Sokolově. A tak se stalo v lednu 2008. Nyní (po půl roce) vystavěli nové CT v areálu nemocnice, ale nastal nový problém. Když pominu technické problémy, které provázejí „rozjetí“ každého nového přístroje, faktem je, že tento nový, dlouho očekávaný přístroj v areálu nemocnice nemá o víkendech kdo obsluhovat, není k dispozici laborant ani kvalifikovaný lékař, který je schopen výsledek vyšetření posoudit…

A pacienti se opět transportují na CT do Karlových Varů nebo do Chebu….

K čemu pak je investice do takového přístroje, když není personál, který by s ním pracoval? K čemu je pak iktová jednotka bez dostupného CT? Proč mají pacienti doplácet na důsledky špatných rozhodnutí vedení KKN? Proč je zhoršena zdravotní péče v Karlovarském kraji? Proč se pacienti dostávají na vyšetření oklikou? Proč je léčba zahájena pozdě, kdy už následky mrtvice jsou nevratné? Proč mají mít pacienti z Aše, z Hranic, z Chebu, z Mariánských Lázní, z Františkových Lázní, z Plané nebo z Tachova horší šanci na uzdravení než v jiných českých městech?

Možná i v té Albánii umějí lépe hospodařit s lidským zdravím než v našem Karlovarském kraji.

MUDr. N. Pilečková