V tiskové zprávě z 5. ledna 2012 byl vysvětlen motiv iniciativy a také způsob následného přístupu, který byl klidný a konstruktivní v tom, že nejprve tento záměr předložil formou petice spoluobčanům.

Na magistrát doposud nebyl odevzdán žádný podnět iniciátorů petice, ani předložen iniciační dopis k projednání, který by uvedl iniciativu a předložil petici samotnou. Vedení města ani úředníci nepozvali nikoho z organizátorů petice ani k žádným svým jednáním. Přesto byl vedením města opakovaně medializován negativní přístup k iniciativě, který vyústil přes průvodní intriky v té době s neexistujícími studiemi, trapné licitování o jiných lokalitách, až k zamítavému projednání v radě města.

Z této naaranžované a účelově vytvořené nedůstojné pozice k projednávání tak citlivého aktu, jakým je projekce Havlova odkazu do veřejného prostoru, ustupujeme od další aktivity v dané věci.

Ve vší úctě k památce ruské novinářky A. Politkovské, které věnovali radní park v centru města, registrujeme tímto odlišnou orientaci a priority současné reprezentace města. Oznamujeme tímto, že upouštíme od podání petice a předložení relevantního návrhu na přejmenování Moskevské ulice na Václava Havla, ačkoliv vlastní petici doposud volně podepsalo 500 občanů.

Z. Klingora rozpačitě dodal: „I tento postoj představitelů města je určitým signálem pro občany; někteří mají plná ústa národní identity, jiní se dmou pýchou, kterak přispívají k světovosti Karlových Varů, ale my bychom měli hodnotit skutky.“

Protože se k iniciativě připojil zorganizováním volné petiční akce také Jiří Kotek, připsal omluvu těm, kteří tuto iniciativu nejen aktivovali, ale i těm, kteří ji podpořili, stejně jako osobám dotčeným. „Nevraživost a nízké emoční vlny vytvořily natolik nedůstojné prostředí, ve kterém by bylo trapností pokračovat v projednávání tak zásadní a vážné věci, jakou by jistě byla pozitivní konfrontace odkazu Václava Havla, zvláště v dnešní morálně pohnuté době.“