Jako majitel strojírenských firem Stasis ZBA a ´Chemopetrol´ Pentar, ale i řady dalších byl ve městě největším zaměstnavatelem. Kromě smutku tak u lidí, kteří ho znali, spolupracovali s ním nebo byli jeho zaměstnanci, zavládla i nejistota.

„Určitě jsme mluvili o tom, co bude nyní dál. Je jasné, že firmy zatím pojedou dál a někdo je převezme. Otázka je ale, kdo a jaký bude mít k těmto podnikům vztah. Určitá nejistota a nervozita tady samozřejmě je,“ řekl jeden ze zaměstnanců firmy, ve které Zbyněk Bahník působil.

Podobně v úterý večer mluvila i starostka Horního Slavkova Jana Vildumetzová. „Každého musí napadnout, co bude se Stasisem. Zbyněk Bahník k němu měl velký vztah. Byl to opravdu silný člověk a k městu a konkrétně i ke mně se vždy choval naprosto otevřeně a férově,“ uvedla starostka.

Zpráva o smrti podnikatele silně zasáhla i jeho blízké spolupracovníky. „Celkem nedávno jsme spolu mluvili o tom, že má další plány a chce rozjet další velkou věc,“ vzpomíná jeden z nich.

Jeho odchod prý poznamená ekonomiku firem, ve kterých byl jakýmkoliv způsobem zainteresován. Už jen proto, že se jedná o majetek obrovské hodnoty.

Tragická letecká nehoda se stala v úterý po šestnácté hodině. Podle svědecké výpovědi se letadlo vznášelo jen chvíli. Muž, který dvojici na letiště odvážel, nestačil ani dojít k autu. Když se otočil, viděl, jak se letadlo řítí k zemi. O tu se roztříštilo a začaly z něj šlehat plameny. Ihned zavolal záchranáře.

Posádce se už ale nedalo pomoci.

Ještě večer přilétli letadlem na místo inspektoři z Ústavu po odborné zjištění příčin leteckých nehod. Nikdo ale včera nechtěl ani spekulovat o příčině leteckého neštěstí.

„Inspektoři ohledali místo nehody a odebrali veškeré důkazy. Nyní přijdou na řadu další šetření a expertizy,“ řekl inspektor úřadu Stanislav Suchý. Vyšetřování podle jeho slov může trvat dlouhé týdny, ale i měsíce. „V současné době nemáme ještě ani žádnou hypotézu,“ dodal.

Nehod ultralehkých letadel v Česku přibývá. Jen za poslední týden se staly čtyři. V drtivé většině kolizi letadla způsobilo pochybení pilota. Uvádí to právě Ústav pro odborné zjištění příčin leteckých nehod.

(jid, mks)