Například u Kamenného Dvora u Kynšperka nezvládl silně opilý dvaatřicetiletý řidič průjezd zatáčkou. Po smyku přejel do protisměru, kde narazil do svodidel. Z místa nehody pak zmizel. Když ho policisté vypátrali, nadýchal 2,62 promile. Škoda? Pětatřicet tisíc korun.

Další nehoda se stala v Chodově. Pětatřicetiletý řidič přišlápl v opilosti plyn, nezvládl průjezd zatáčkou a po smyku narazil s autem do stromu. Muž jen se štěstím vyvázl bez zranění. Nadýchal 2,87 promile. „Navíc se ukázalo, že není držitelem řidičského oprávnění," uvedla mluvčí krajské policie Kateřina Krejčí.

Opilí řidiči zaměstnali policisty i na dalších místech v regionu, a to například v Aši, kde pětatřicetiletý muž havaroval na mokré silnici s 2,11 promile. I další nehoda s alkoholem se stala v Aši. Opilý řidič peugeotu tam nedal přednost v jízdě a naboural do projíždějícího mercedesu. Dechová zkouška byla pozitivní s 1,67 promile. Škoda jsou desítky tisíc. Aktéři se nyní budou zpovídat z ohrožení pod vlivem návykové látky s trestní sazbou až tři roky. Přišli také pochopitelně o řidičské průkazy.

Stejně tak další řidiči, kteří sice nehodu nezpůsobili, byli ale přistiženi opilí za volantem při běžných kontrolách. I tady registrují policisté stovky případů.

Například v Kynšperku v uplynulých dnech zastavili policisté muže, který nadýchal 1,21 promile, v Nejdku pak skončila jízda ženy, která měla 1,67 promile.

Odborníci stále dokola varují, že alkohol ovlivňuje schopnost mozku kontrolovat a koordinovat pohyby těla. To pak reaguje na neočekávané situace mnohem pomaleji a mění tak normální situace na silnici, které jsou jindy pod kontrolou, na situace skrytě nebezpečné. Ovlivňuje i schopnost posoudit rychlost a vzdálenost ve vztahu k nehodě. Pod vlivem alkoholu si řidič myslí, že je lepším řidičem než ve skutečnosti. Přirozené zábrany se s přibývajícím vlivem alkoholu ztrácejí.

Alkohol na lidskou psychiku působí ve dvou rozdílných fázích. Lidé, jejichž koncentrace alkoholu v krvi je pod 0,55 promile, se mohou cítit lépe, psychicky lehčeji, uvolněněji a své okolí mohou vnímat velmi pozitivně. Přestože se člověk s uvedenou koncentrací alkoholu v krvi může cítit výrazně lépe než ve zcela střízlivém stavu, usednout za volant rozhodně nesmí. Pozitivní a zlehčené vnímání je způsobeno utlumením, narušením vnímání reality a zkreslením aktuální situace. V silničním provozu tento stav způsobí, že i jen lehce podnapilý člověk vznikající rizikové situace sice vnímá, ale neuvědomuje si možná rizika a snadno je podhodnotí. Podhodnocení rizika pak znamená pozdější reakci a delší brzdnou dráhu.

Překročení této koncentrace může ovšem nastat velmi rychle, pokud se v pití nekontrolujeme. Velmi důležitým aspektem, který je potřeba mít na paměti, je, že hladina alkoholu v krvi stoupá ještě po určitou dobu od dopití poslední sklenice.

Po překročení koncentrace 0,55 promile alkoholu v krvi začíná převažovat negativní efekt jeho účinku na lidský organismus – člověk se stává apatickým, snadno upadá do depresí a je celkově v útlumu.