Přestože české basketbalistky rozhodně neměly nad svými soupeřkami výškovou převahu, byly to právě domácí pivotky, kdo obstaral přísun bodů na české straně v začátku utkání. Alena Hanušová dokonce překvapila čínskou obranu úspěšnou trojkou.

Číňanky dotahovaly většinou z trestných hodů nebo zpoza trojkové čáry. Přestože domácí hráčky strávily celou první čtvrtinu ve vedení, košem v poslední vteřině zvrátily skóre na svoji stranu soupeřky. Českou reprezentaci už z rozehrávky opět dirigovala Veronika Bortelová, která musela předchozí utkání proti Kanadě vynechat kvůli zranění oka ze zápasu s Ukrajinou. Právě její dvě přímočaré akce z poloviny druhé čtvrtiny, z nichž jedna vedla přes skoro o 40 cm vyšší Wei Wei, zajistily Češkám šestibodové vedení. To do poločasu ještě navýšily. Zejména díky dobré práci na útočné polovině.

Z velmi dobré defenzivy vycházely domácí hráčky i po změně stran. Jejich vedení se tak netenčilo, i když v útoku, zejména v první polovině třetí čtvrtiny, vyprodukovaly několik ztrát. Když se Češkám začalo dařit i na útočné polovině, blížil se jejich náskok až ke dvaceti bodům. Závěrečná čtvrtina už řešila pouze otázku skóre. Češkám vypadlo pár nadějných střel z koše, přesto soupeřky nepouštěly pod dvoucifernou hranici. V závěru dostaly domácí hráčky opět zápas pod svojí kontrolu a dovedly ho k vysokému vítězství.

Trenér Lubor Blažek po zápase poznamenal: „Ten výsledek je dobrý. Jsem rád, že to, co chceme hrát v obraně, jsme tak na 90 procent splnili. Ten tlak jsme vyvinuli a ubránit Čínu na 52 bodů, to se tak často nestává," pochválil svůj tým.
Dnešní program: Pátek 16:00 Lotyšsko – Čína, 18:30 Česká republika – Rusko.
ČR– Čína 71:52
Čtvrtiny: 17:18, 39:28, 55:38. Nejvíce bodů: Elhotová Kateřina 13, Bortelová Veronika a Zrůstová Michaela po 10 – Shen Yi 9, Zhao Shuang 7.
Rusko – Lotyšsko 70:63
Čtvrtiny: 10:17, 31:33, 47:48. Nejvíce bodů: Petrakova Anna 19, Grishaeva Nadezhda 17 – Eibele Anda 12.