Vendula Frintová
Narozena: 4. září 1983 v Náchodě
Klub: Ekol Team Brno
Čas na SP v Karlových Varech: 2:04:31
Největší úspěchy v aktuální sezoně: 4. místo na ME v Rakousku, 3. místo na ME ve sprint triatlonu v Německu

„Jsem šťastná, že se mi podařilo vybojovat pódium zrovna při domácím závodě,“ rozplývá se česká reprezentantka, která v pondělí oslavila čtyřiatřicáté narozeniny.

Před startem měla přitom obavy z nepříznivého počasí. „V Karlových Varech jsem za chladného počasí závodila už v roce 2013, kdy mě zima úplně sklepla. Tehdy mi na kole odešly nohy, vypadla jsem z první skupiny a nešlo s tím nic dělat. Bála jsem se, ať to letos neskončí obdobně,“ přibližuje trojnásobná účastnice olympijských her.

Zatímco obvykle je úvodní etapa triatlonových klání nejchladnější, tentokrát se závodnice ve vodě ohřály. „Voda byla paradoxně nejteplejší část celého dne, protože měla sedmnáct stupňů a před závodem bylo jen deset. Pak se sice trošku oteplilo, ale v mokrém dresu při čtyřicetikilometrové rychlosti není zrovna horko. Se soupeřkami jsme měly tak trošku zimní triatlon,“ culí se stříbrná medailistka.

Sportovní svátek. Karlovy Vary patřily triatlonu. Zdroj: Daniel Seifert

Díky cyklistické části se Frintová posunula na druhou příčku před Američanku Summer Cookovou, kterou už před sebe nepustila ani při závěrečném běhu. „Věřila jsem, že druhé místo udržím, ale konkurence byla velká. Musela jsem jít celou závěrečnou etapu naplno a v cíli jsem toho už měla plné brejle,“ povídá stálice českého triatlonu.

Za druhý nejlepší výsledek kariéry v závodě Světového poháru vděčí i divákům. „Pomáhali mi v celé běžecké části. Rozestup mezi mnou a třetí Američankou se neustále pohyboval okolo dvaceti vteřin. Když mě diváci hnali, nemohla jsem si dovolit zpomalit a držela si pořád stejný odstup,“ vyzdvihuje podporu českých fanoušků.

Druhým místem v závodě Světového poháru navázala na červnový bronz z evropského šampionátu ve sprint triatlonu. „Mám za sebou třítýdenní vysokohorské soustředění, takže jsem se na závod pečlivě připravovala. Za dva týdny mě čeká ještě finále mistrovství světa v Rotterdamu,“ vyhlíží brněnská závodnice další vrcholnou akci.

Sportovní svátek. Karlovy Vary patřily triatlonu. Zdroj: Daniel Seifert

Kvůli účasti na domácím klání musela vynechat právě i závod série mistrovství světa ve švédském Stockholmu. „Bohužel jsem se kvůli tomu v celkovém žebříčku seriálu propadla o několik míst a boj o první desítku je už spíš utopie. Ničeho ale nelituju, domácí závod jsem chtěla jet,“ popsala Frintová.

Stříbro z Karlových Varů vnímá jako ideální dárek ke včerejším čtyřiatřicátým narozeninám. „V mém věku už člověk všechno má a co nemá si koupí, takže tohle je pěkná odměna, kterou jsem si za ta léta dřiny snad i trošku zasloužila,“ dodává s úsměvem.

Markéta Weinlichová