Karlovarská rodačka, loňská šampionka a rekordmanka z věkové kategorie do patnácti let Jana Novotná, vstoupila do soutěže v pátek a poprvé se představila v dorostenecké kategorii. Jejími největšími soupeřkami byly závodnice o rok starší, ale zejména účastnice olympiády mládeže Tereza Vokálová. Vlastní závod byl dle očekávání velmi napínavý.

Novotná zahájila víceboj během na 60m překážek časem 8,83s. a na vedoucí závodnici ztratila 64 bodů. Dále následoval skok vysoký, kde karlovarská rodačka nezklamala a po naprosto soustředěných skocích bez jediné opravy se dopracovala k výkonu na hranici osobního rekordu 173 cm a zároveň se probojovala do čela závodu.

V následném vrhu koulí sportovní tým okolo Novotné očekával větší bodový zisk, ale tříkilogramová koule z rukou Novotné dopadla pouze do vzdálenosti 10,56m a bodový náskok se navýšil jen na 59 bodů na druhou závodnici.

Ve čtvrté disciplíně, skoku do dálky, došlo doslova k souboji nervů. Jana Novotná v prvním pokusu přešlápla, ve druhém skočila 543 cm, když její největší soupeřka měla velmi dobře založen, když při třetím pokusu dolétla do vzdálenosti 593 cm, což bylo dost svazující. Novotná ale ukázala svou houževnatost a odpověděla, jak nejlépe mohla, a to hodně vydařeným závěrečným skokem, který měřil 583 cm. V tento okamžik sice Novotná stále vedla, ale náskok činil pouze 29 bodů, což dělalo cca 2 vteřiny v běhu na 800m.

Proto před závěrečným, a dá se říci, nevyzpytatelným během na 800 m stále nebylo jasné, kdo získá mistrovský titul. Novotná však do závěrečné fáze víceboje vstoupila odhodlaně, i když to bylo neskutečně těžké a hodně to bolelo. Šla, jak se říká, na krev, když běžeckou část zakončila v osobním rekordu 2:30,61.

Dramatický souboj o mistrovský titul v pětiboji mezi dorostenkami nakonec vyhrála karlovarská atletka ve službách brněnského Olympu o pouhých pět bodů celkovým výkonem 3886 bodů. Druhé místo připadlo za 3881 bodů Tereze Vokálové z jabloneckého Liazu a bronz si odnesla za 3508 bodů Karolína Jirmanová z Dukly Praha.