CIS City Triathlon postoupil na žebříčku důležitých triatlonových závodů o stupínek výš. Ročník 2016 bude Premium Cup. Co to pro organizátory přinese za změny?

Pro organizátory je nejtěžší zajistit navýšení pro tento stupeň závodu povinných PRIZE Money ze současných 12.500 € na 25.000 €. V samotném pořádání závodu Evropského poháru PREMIUM se pro organizátory ve způsobu jejich práce nic nemění, protože se již léta snažíme co nejpřísněji dodržovat standardy a pravidla jako na Světovém poháru. Také proto, že se netajíme našimi ambicemi v příštím roce nebo letech následujících dostat do Karlových Varů závod Světového poháru nebo kontinentálního mistrovství, si myslím, že budeme mnohem více sledováni delegáty Evropské a Světové triatlonové federace.

Jaké změny tedy chystáte?

Největší změny v souvislosti s postupem výše zřejmě přijdou s poptávkou účasti v závodě pro veřejnost OPEN, v němž si amatérští závodníci mohou vyzkoušet na stejných trasách v polovičních objemech závod Evropského poháru profesionálů. Zvláště když závod v Karlových Varech byl v oficiálním průvodci Evropské triatlonové federace označen jako závod s nejkrásnější a nejspravedlivější cyklistikou. V západní Evropě také sílí trendy fanouškovské nebo jen závodní turistiky, kdy spojí sledování, fandění, aktivní závodění s poznáním krásného světoznámého města. Podmínkou je samozřejmě perfektní servis a ten my poskytujeme všem závodníkům bez ohledu na to, jestli jsou to amatéři, nebo profesionálové.

Vyzkoušet si trojici triatlonových disciplín bude mít o posledním srpnovém víkendu možnost i široká veřejnost. Jaké závody chystáte na sobotu?

V předchozích letech se nám osvědčil model, kdy v sobotu dáváme prostor dětskému, mládežnickému a amatérskému sportování. V neděli se soustředíme ryze na profesionální triatlety.

Můžete nám tedy přiblížit triatlonový program pro hobby sportovce?

Sobotní program zahájíme tradičním WITTE BABY Duathlonem pro děti od 2 do 12 let. Odpoledne se na koupališti Rolava a jeho okolí na tratích úměrných věku představí věkové kategorie 8 – 16 let v plnohodnotném triatlonu, mezi nimiž možná nalezneme i nové talenty pro další olympijské hry. Vrcholem celého dne bude závod OPEN, v němž bychom chtěli překonat rekord přihlášených. Součástí tohoto závodu je i týmová štafeta, kdy závodník absolvuje pouze jednu disciplínu. Obnovenou premiéru bude mít i závod mezi pohlavími o absolutní vítězství. Ženy totiž vystartují před muži s náskokem rozdílu cílových časů loňského vítěze a vítězky. Dle postupných přihlášek budeme navyšovat kapacitu depa, proto nechceme stanovovat limit přihlášených.

Když se ohlédneme zpátky v čase, jaký byl nejmladší a nejstarší účastník v roce 2015?

Čísla dokazují, že triatlon lze pro zábavu a potěšení dělat v každém věku. Závodů ve WITTEBABY Duathlonu se oficiálně účastní děti od 2 let, ale měli jsme o něco mladší, které se sotva batolily. Kategorie 60+ byla obsazena jedním závodníkem, ale v souvislosti s triatlonovými turisty čekáme silnější obsazení nejen této věkové kategorie.

Triatlonové tratě zůstanou stejné, nebo chystáte nějaké změny?

Děti a mládež budou závodit přímo v areálu nebo okolí volnočasového areálu Rolava na tratích pro jejich věkové kategorie. Závodníci ve veřejném OPENu i v profesionálním závodu Evropského poháru poplavou ve vodách koupaliště Rolava, nájezdem přes Sedlec a Růžový Vrch se přesunou do centra, kde odkrouží patřičný počet kol. Lázeňský okruh vede tunelem pod Thermalem po Vřídelní ulici kolem Vřídla, pokračuje na Zámecký vrch kolem ruského kostela a po třídě TGM se vrací k hotelu Thermal, kde vymění bicykl za běžeckou výbavu a vydají se na trasu k Mlýnské kolonádě do Dvořákových sadů. Veřejnost zdolá objemy sprint triatlonu: 700 m plavání, 20 km cyklistiky, 5 km běhu a profesionálové objemy olympijského triatlonu: 1500 m plavání, 40 km cyklistiky, 10 km běhu.

Na jaké novinky se mohou nejen závodníci těšit?

Už dlouho přemýšlíme, jak bychom náš triatlonový festival přiblížili veřejnosti. Velice se nám zamlouvá myšlenka večerního-nočního běhu lázeňským centrem pro dobrou věc ve světelné kulise Karlových Varů, kterého by se jako rozklusání před závodem zúčastnili jak profesionální závodníci, tak třeba rodiny s dětmi či studenti z našich škol či z partnerské Carlsbad International School. A myslím, že bude světovým unikátem, protože o programu tak velké události vlastně necháme rozhodnout veřejnost. V následujících dnech na několika frontách spustíme mezi potenciálními účastníky anketu. Hlasujte! Vladimír Malý, ředitel CIS City Triahlon Karlovy Vary.

Jaký bude Premium Cup = krok k prvnímu Světovému poháru v Karlových Varech třeba v roce 2017?

Za postupem k závodu Premium stojí stabilně dobrá práce našeho organizačního týmu, podpora našich partnerů, dobře vedená sportovní diplomacie a naší příští metou je skutečně další stupeň v podobě Světového poháru. To už Karlovy Vary budou patřit do světové triatlonové extratřídy. CITY TRIATHLON se uskuteční týden po ukončení olympijských her v brazilském Rio de Janeiru a předpokládám, že velká část závodníků bude chtít v závěru sezóny prodat formu, kterou mají načasovanou právě do Ria. Z českých závodníků očekáváme absolutní špičku, včetně účastníků OH. Jsme v kontaktu s manažerem i trenérem reprezentace a její členové se jako čeští patrioti chtějí blýsknout před domácím publikem. Vzhledem k motivaci dvojnásobné bodové bonifikace a PRIZE Money bych si vsadil, že se na start postaví historicky výkonnostně nejsilnější startovní pole a že padne traťový rekord.

Kde se dozví veřejnost o uzavírkách a novinkách?

Novinky komunikujeme s veřejností průběžně prostřednictvím Facebooku, internetových stránek www.citytriathlon.cz a našich mediálních partnerů. O dopravních omezeních začneme veřejnost intenzivně informovat 3 týdny před závodem. K dispozici bude také infolinka, kterou jsme vloni nabídli veřejnosti poprvé a velice se osvědčila.

Součástí vašeho triatlonového festivalu byl také PARATRIATHLON, závod pro handicapované. Budete v této tradici pokračovat?

Ano, handicapovaní závodníci si náš závod také oblíbili a bude pro ně v rámci závodu pro veřejnost vypsána speciální kategorie. Na místech, která nejsou úplně bezbariérová, např. při výlezu z vody nebo na schodech u Thermalu, budou připraveni asistenti, kteří jim umožní celý závod zvládnout. Ale toto, co zde zmiňuji, je na zahraničních závodech naprosto běžné.