„V Karlových Varech se lázeňské triatlony pořádají už od roku 1994, ale v roce 2005 se závody neuskutečnily (pozn.- 2006 jsme se jich ujali my), proto se letos připomíná 20. výročí, ale příští rok se bude skutečně jednat o 20. ročník a napřesrok to bude 10. ročník City Triathlonu, to znamená, že budou závody teď třikrát jubilejní. Slavit tradičně budeme pestřejším doprovodným programem a také novými závody, které pro nás znamenají nové výzvy a více práce.

Mattoni City Triathlon získal do svých řad Filipa Ospalého, který zaujímá pozici patrona závodu, jak k tomu došlo?
Filip Ospalý se v Karlových Varech stal navždy slavným, má lázeňské město rád. V roce 2001 tu vyhrál titul mistra Evropy a o dva roky později, tedy v roce 2003, se stal vicemistrem Evropy. Nebudu asi jediný, komu se vybaví jeho napínavé souboje o titul se Španělem Raňou. Ještě dnes mi při pomyšlení na tento souboj běhá mráz po zádech, stejně jako při záběrech z hokejového Nagana. Filip je dodnes asi nejlepším triatlonistou, který ale jako všichni ostatní s věkem přešel na ironmanské tratě. Loni jel Ironmana poprvé a hned v národním rekordu, letos se chystá na největší závod světa Ironman Hawaii. Bude na závodech letos jako důležitá osoba, která odstartuje některé závody, zúčastní se akcí pro mládež jako vzor mladých. Pro nás je velká čest, že přijal naši nabídku stát se patronem triatlonových závodů.

Karlovaráky tak opět čekají dva dny plné špičkového triatlonu, na jaké novinky se tedy mohou těšit?
Novinkou, která se minimálně čtyři roky, spíše déle, nezopakuje, je závod Olympijských nadějí jednotlivců a štafet pod hlavičkou Mezinárodního olympijského výboru. Jedná se o závody národních mládežnických reprezentací a v pořádání se střídají země Visegradské čtyřky. V sobotu dopoledne ve všech žákovských kategoriích poměří závodníci síly na Rolavě a zároveň zabojují o tituly mistrů České republiky. Dorostenci a junioři vystartují třicet minut před závodem Open a štafet, jenž začíná v 18.00 hodin. V neděli od 9.00 hodin se účastníci závodu Olympijských nadějí předvedou v závodě supersprintu smíšených štafet. Druhou novinkou, u níž bych si ale přál, aby se stala do budoucna tradiční, nedílnou součástí našeho programu, je paratriathlon, závod pro handicapované.

Na programu tedy bude hned několik zajímavých závodů. Budou se moci opět fanoušci přepravovat ze startu závodů, který bude na koupališti Rolava, tradičně k triatlonovému dění u lázeňského hotelu Thermal?
Ano, určitě s tím počítáme. V sobotu od 9.00 do 18.30 bude veškeré dění na Rolavě, poté co se závodníci přesunou trasou závodu na Thermal, my poskytujeme divákům bezplatný přesun do centra, aby stihli druhou polovinu závodu. Stejně tak tomu je i v neděli po plavecké části závodu Evropského poháru žen či mužů.

Tradičně si mohou vyzkoušet triatlonový závod i hobby sportovci, dokdy a do jakých závodů se ještě mohou přihlásit?
Závodníci neprofesionálové se mohou přihlásit tradičně do závodu jednotlivců a štafet, a to přes naše stránky citytriathlon.cz, dále pak czechtriseries.cz či přímo v závodní kanceláři na Rolavě. Děti (jízda na odrážedle) se mohou přihlásit do závodu e-mailem na info@citytriathlon.cz, počet startujících není omezen, stačí se přihlásit až na místě. Pozor, dříve dětský závod startoval vždy dopoledne, letos začíná v 15.00 hodin. Prezentace na závod končí vždy čtyřicet minut před jeho startem.

Na jaký doprovodný program se mohou Karlovaráci letos těšit?
Protože máme nejnabitější sportovní program v historii, těžko jsme hledali vhodné časové mezery, kam vložit koncerty. Přesto v sobotu od 21.00 hodin po vyhlášení vítězů vystoupí před hotelem Thermal karlovarská pop-rocková formace Liwid a v neděli mezi hlavním závodem žen a mužů vystoupí taneční skupina Rapresent ve dvou vstupech a před hlavním slavnostním závěrečným ceremoniálem a po něm skupina T4, složená ze špičkových hudebníků ze slavných kapel.

Přijďte prohnat na City Triathlon triatlonistu Tomáše Báču, k dispozici je tréninkový plán

Jak se připravit za čtyři týdny na City Triathlon Karlovy Vary 2014, na Open závod, který má objemy 700 metrů plavání, 20 kilometrů kolo, 5 kilometrů běh? Jednoduše, ve spolupráci s Tomášem Báčou jsme nejen pro hobby triatlonisty připravili tréninkový plán právě na čtyři týdny s názvem Aneb přijďte 16. srpna prohnat účastníka Ironmanu na Havaji z roku 2007 Tomáše Báču, který už moc netrénuje, tloustne, ale pořád má chuť závodit.

Závod zvládne každý, kdo pravidelně sportuje, chce to jen se nebát a zkusit si kouzlo spojení tří disciplín. Atmosféra závodu v Karlových Varech je skvělá. Závod se jede na plně uzavřených tratích bez provozu, navíc na tratích, na kterých o den později závodí špičkoví závodníci z celého světa. Specifikem triatlonu je spojení tří disciplín a přechody mezi nimi. V následujícím tréninkovém plánu na to bude kladen důraz, aby vás v závodě nic nepřekvapilo. Tréninkový plán počítá s tím, že závodník pravidelně provozuje jakýkoli sport a jeho zdravotní stav mu dovoluje takovýto druh závodu absolvovat. 

Za čtyři týdny se nedají v tréninku udělat zázraky, na druhou stranu je to dost dlouhá doba na zvýšení kondice a dosažení lepšího času a tím lepšího pocitu z celého závodu. Pokud už se rozhodnete závod absolvovat, najděte k sobě tréninkového partnera, ve dvou se to lépe táhne! Informujte o svém záměru okolí, rodinu, kolegy v práci. Vaše motivace v tréninku bude o to větší, a čím více fanoušků, tím bude mít závod lepší atmosféru. Odpočinek dělá mistry, proto nezapomínejte na regeneraci a odpočinek. Každý týden by měl mít minimálně jeden den bez tréninku.

Tréninkový plán
Týden 1 – Pondělí
Souvislý běh 30 minut v tempu, abyste si byli schopni povídat se svým tréninkovým partnerem.

Úterý
Plavání 30 minut. Nejlépe přímo na koupališti Rolava, kde můžete vyzkoušet startovní skok, přeběh lávky a zkrátka si osahat trať plavání se všemi jejími záludnostmi. Plánek plavání najdete na webových stránkách City Triathlon Karlovy Vary. Popřípadě plavecký trénink v bazénu 8x 100, nejlépe kraulem, mezi 20 vteřin pauza.

Středa
Trénink přechodu z kola na běh. Na kole a na běhu zabírají odlišné svalové partie, a proto u netrénovaného závodníka může být rychlý přechod z kola na běh lehce krkolomný. Nicméně několika málo tréninky lze toto bez problémů zvládnout. Ideální je poprosit nějakou známou osobu, aby pohlídala na smluveném místě závodní běžecké boty, vy na místo dorazíte po cyklistickém tréninku, obouváte boty a vyrážíte na běh. Daná osoba zatím hlídá vaše kolo. Příklad – 20 kilometrů na kole, kdy posledních 5 kilometrů jedeme závodním tempem, a následuje dvou- až tříkilometrový běh opět v tempu závodu, tedy na maximum. Když vše zvládnete, odjíždíte na kole domů s botami v batůžku na zádech.

Čtvrtek
Volný den. Můžete věnovat údržbě kola a jeho promazání, tak aby vás případný technický nedostatek nevyřadil ze závodu.

Pátek
Běh dva kilometry, rozklusání, 4x 1 km v tempu závodu, mezi pauza dvě minuty, 2 km vyklusání a protažení.

Sobota
Ráno plavání, bazén nebo rybník či jiná vodní nádrž, celkem 700 – 2 000 m dle možností. Odpoledne kolo kolem 40 km, ideálně vyzkoušet trať závodu, hlavně stoupání u morového sloupu, aby vás při závodě něco nepřekvapilo.

Neděle
Ráno běh 5 – 10 km souvisle, s rezervou! Odpoledne 20 – 30 km kolo frekvenčně (90 – 100 otáček za minutu) v kopcovitém profilu.
Takto by mohl vypadat první týden. Ve druhém a třetím týdnu se snažte navýšit objem alespoň o 10 procent u každého tréninku (pozn. první týden jsem v pondělí běžel 30 minut, druhý týden poběžím 33 – 35 a třetí týden 35 – 40). Čtvrtý týden před závodem naopak lehce ubereme, abychom byli na závod odpočinutí, a absolvujeme ho v rozsahu prvního týdne. Hodně štěstí, ať se vám trénink daří a pamatujte, že cíle lze dosáhnout mnoha způsoby.