Kvůli možnému šíření nákazy koronavirem padlo rozhodnutí vlády České republiky, které zakázalo všechny akce s účastí nad 100 lidí, sportovní pak nevyjímaje, a to od včerejší 18. hodiny. A toto rozhodnutí přineslo do sportovních řad vlnu nevole. Vesměs se kluby z Karlovarského kraje shodly, že omezení je přísné, například ohledně otevřených obchodních domů, kde je kumulace lidí podstatně vyšší, a tím i riziko nákazy. Přistupují však k rozhodnutí zodpovědně i přesto, že se úterní rozhodnutí dotkne jejich soutěží, týmů a v neposlední řadě fungování v klubu. V Karlovarském kraji se to týká jak HC Energie Karlovy Vary, tak i VK ČEZ Karlovarsko nebo FB Hurrican Karlovy Vary. Navíc v době, kdy tyto kluby hrají play-off, a na pořadu tak bude i finanční ztráta.

Právě volejbalisté Karlovarska měli odehrát poslední zápas základní části soutěže v hale míčových sportů s Jihostrojem České Budějovice. Souboj dvou nejlepších celků extraligy však bude bez diváků, kterých chodilo v lázeňském městě v průměru osm set.

Ilustrační foto
Většina akcí v kraji je zrušena

„Český volejbalový svaz vyhlásil s okamžitou platností zákaz návštěv na volejbalových zápasech extraligy, proto do odvolání všechna naše domácí utkání budou bez účasti veřejnosti i fanoušků včetně fanklubu. Zápasy se prozatím odehrají před uzavřenou halou bez diváků,“ vysvětlil prezident Karlovarska Jakub Novotný. Diváci se nedostanou ani na druhé utkání série o 3. místo v rámci České para hokejové ligy mezi karlovarskými Sharks a zlínským Lappem, které bude na programu v sobotu 14. března od 14 hodin v KV Areně a v němž mohou Vary slavit po třech letech opět medailový zisks leskem bronzovým.

„Je nám to jako pořádajícímu klubu líto, na ledě i mimo něj jsme se snažili, aby na vrchol para hokejové sezóny přišlo v Karlových Varech co nejvíce fanoušků. A po listopadovém zážitku v KV Areně proti Spartě jsme se hodně těšili, bohužel se utkání odehraje bez diváků, ale budeme se snažit zajistit alespoň video přenos,“ zklamaně poukazoval předseda Sharks Jan Chlubna.

Předkolo hokejového Generali play off Tipsport extraligy: Mountfield HK - HC Energie Karlovy Vary.
Obrazem: Srovnáno. Energie vyhrála v Hradci

Prozatím vyšli nejlépe ze zákazu fotbalisté. Jejich soutěže se sice odehrají, ale také s podmínkou, že návštěva může být pouze sto lidí, a to s pořadateli, hráči a funkcionáři dohromady. „Soutěžní utkání organizované FAČR, KFS nebo OFS se neruší a pořadatel utkání (pozn. red. domácí klub) je povinen zabezpečit, že se soutěžního utkání nezúčastní více než 100 osob,“ stálo v prohlášení FAČRu k zasedání Bezpečnostní rady státu. S tím je spojena i finanční ztráta, která čeká i zástupce Karlovarského kraje ve Fortuna ČFL i Fortuna Divizi, kteří disponovali vysokými návštěvami svých domácích zápasů. Ve Fortuna Divizi B to byl ostrovský FK, který měl v divizní soutěži nejvyšší návštěvnost, v průměru 350 diváků na jedno domácí utkání. „V současné chvíli informaci vstřebáváme. V plánu máme schůzi klubu a budeme hledat řešení,“ poznamenal k novému omezení předseda FK Ostrov Pavel Bursík. To platí i o karlovarské Slavii, která má pro změnu průměr bezmála dvě stě padesát fanoušků.

„Z preventivních důvodů pozastavujeme v celém klubu tréninkový proces až do čtvrteční půlnoci, s tím, že čekáme vývoj a vyhodnocení vládou, hygienou a Fotbalovou asociací. O změnách budeme fanoušky samozřejmě informovat,“ vysvětlil za FC Slavia Karlovy Vary předseda klubu Stanislav Štípek.