Slovanka se před svého soupeře v tabulce dostala i díky deseti tříbodovým střelám, což je vyrovnaný rekord ročníku. Čtyři z šesti pokusů trefila Pavla Rákosníková.

Zato domácím to nešlo vůbec a ligová mizérie pokračuje, je to nejhorší vstup do sezony.

Lokomotiva K. Vary 68
Basket Slovanka 74

Od začátku bylo jasné, že se schyluje k něčemu nepříjemnému, ale nikdo si nepřipouštěl porážku zrovna se Slovankou, s níž Lokomotiva doma ještě neprohrála. Až v desátém vzájemném zápase. Základní sestava Sedláčková, Šándorčínová, Borecká, Magerčiaková, Větrovcová byla už v 6. minutě kompletně vystřídaná, nastřádala pět faulů a prohrávala 10:16. Druhá garnitura mladších (Allan, Mc Guinnes, Zmeková, Houdková, Hanušová) do první přestávky korigovala (14:16).

V 15. minutě dokonce po trojce Allan šla Lokomotiva do vedení (19:18), jenomže vzápětí stejnou mincí oplatila Filařová a náskok znovu narůstal na straně hostí. Dvě minuty před poločasem, po další trojce Rákosníkové to bylo už 27:33 a domácí trenér Jiří Bárta si bral oddechové časy jako na běžícím pásu, vše marno.

Už poločasový výsledek (31:36) nikdo nechápal, ale stále věřil v obrat.

Ten stále nepřicházel. Navíc druhý poločas zahájily trojkami Holubová a Rákosníková a rázem bylo 31:42. Ještě ve 25. minutě 35:47, ale do třetí přestávky se domácí ještě zmátořily a stáhly na 48:51. Velký optimismus všem přinesl začátek poslední části, když ve 33. minutě Borecká trojkou dávala na 55:55.

Jenomže hosté cítili velkou a nečekanou šanci, za chvíli měli náskok zpět až na 59:69, a bylo rozhodnuto. Karlovarský zmar podtrhla i technika, když asi 1.40 minuty před koncem vypadla časomíra a po více než pětiminutové pauze se zbytek utkání doměřil ručně.

Body: Větrovcová 14, Magerčiaková 12, Allan a Borecká 9, Sedláčková 7, Zmeková 6, Hanušová, Mc Guinnes a Houdková 3, Šándorčínová 2 – Rákosníková 20, Holubová 17, Šípová 13, Filařová 10, Pospíšilová 9, Nezdařilová 4, Dřevová 1.
Fauly: 23:18. TH: 15/11:20/14. Trojky: 14/5:21/10. 5 chyb: 32. Šándorčínová, 40. Sedláčková. Rozhodčí: Jiří Smetana (Plzeň), David Heinrich (Praha). Diváků: 105. Po čtvrtinách: 14:16, 31:36, 48:51. Nejlepší hráčka: Pavla Rákosníková (Slovanka).

Nečekaná a šokující prohra Lokomotivy

Tak to byl šok, na sobotní večer by basketbalistky karlovarské Lokomotivy nejraději úplně zapomněly. Podařil se jim totiž zápis do klubové kroniky, ale nikdo z toho nadšený není, protože ve své hale podlehly Slovance, poprvé, v deátém vzájemném zápase.

Porážka 68:74 sice nevypadá hrozivě, ale je to prohra doma a hlavně způsob, jak k ní došlo, není ke chlubení. Byl to totiž totální „zápas blbec,“ jak poznamenala jedna z mála hráček, jíž lze vytknout jen málo, Michaela Magerčiaková.

Od začátku to bylo vidět a trenér Bárta se snažil seč mohl, ale družstvo neprobudil. Už v 6. minutě měl vystřídanou celou základní sestavu a to se tady ještě nevidělo. „Od první minuty jsem cítil, že to bude špatné. Hráli jsme nejhorší zápas za pět let, co jsem u týmu, nešlo to koučovat,“ přiznal Jiří Bárta.

A největší problém?

„Těžko se mi hledají slova. Od začátku sezony je na nás větší tlak, prohráváme a vyrovnané zápasy ztrácíme v koncovce. Doma prostě musíme vyhrát a to na nás dolehlo, Slovanka přijela v pohodě, mohla jen překvapit. Hráli koncentrovaně, bojovně a v pohodě nás přehráli,“ řekla Michaela Magerčiaková.

Současného rozpoložení karlovarských basketbalistek si byla vědoma i Slovanka a chtěla toho využít. „Jeli jsme sem plni očekávání, že bychom mohli uspět. Byli jsme připraveni na Magerčiakovou a Větrovcovou a kvůli jsem i pozměnil základní sestavu. Podali jsme velice solidní výkon,“ radoval se kouč Slovanky René Štěpánek. A aby ne, vždyť jeho tým se dostal v tabulce před Lokomotivu a to je také jev nevídaný.

Naštěstí mají karlovarské basketbalistky na ligové trápení lék (doufejme, že bude fungovat), jmenuje se Středoevropská liga. V ní se jim dost daří a budou to moci dokázat už ve středu. To v 5. kole hostí od 17.30 hodin rakouský Flying Foxes Post SV Wien.

Ivo Vymětalík