Nejlepším českým celkem v CEWL (Central European Women League – Středoevropské lize), třetí nejvýznamnější evropské klubové soutěži v basketbale žen, je jednoznačně Lokomotiva Karlovy Vary. Po víkendovém Final Four letošního ročníku, který pořádala, se to potvrdilo. Na vlastní palubovce získala bronzové medaile, a po loňském stříbru má stejně medailí jako slovenská Nitra. V zápase o třetí místo Karlovaračky jednoznačně přehrály dalšího slovenského zástupce.

Lokomotiva K. Vary 88
BK ´99 PU Prešov 58

Úvod utkání se nesl ve znamení zklamání domácích z neúčasti ve finále, které chtěly. Sestava McGuinnes, Sedláčková, Borecká, Magerčiaková, Větrovcová (Allan, Šándorčínová, Zmeková, Houdková, Gibbons) vedla košem a TH Borecké, ale prešovská Američanka Lawless trojkou srovnala a ve 4. minutě TH poslala hosty do vedení. Vzápětí skóre otočila trojkou McGuinnes, a když po další trojce Borecké v 6. byl stav už 14:6, z domácích úplně spadlo zklamání ze včerejšího zápasu a zbytku duelu o třetí místo naprosto jasně dominovaly.

První čtvrtina přinesla jednoznačný a naprosto unikátní zápis do statistik. Domácí vedly po deseti minutách 21:14 a všechny (!) prešovské body nastřílela pouze Američanka Erin Lawless. Ta nastoupila i přesto, že v sobotním semifinále odehrála jen dvanáct minut a odstoupila kvůli zranění.

Ve druhé čtvrtině si karlovarská jedenáctka držela náskok kolem deseti bodů a v poločase vedla 46:27.

Druhý poločas se dohrával v naprostém klidu, uvolnění a pohodě. Domácí soustavně zvyšovaly náskok, i když hra určitě nebyla bez chyb, a Prešov byl smířen s tím, že v tomto turnaji určitě nebude tím, který by hrál o medailové posty a vavříny.

Nakonec tak basketbalistky karlovarské Lokomotivy dosáhly vynikajícího úspěchu na mezinárodní scéně. „Čas ukáže, jaký velký úspěch jsme dosáhli. To je třeba ocenit,“ uvedl bezprostředně po zápase karlovarský trenér Jiří Bárta.

Body: Sedláčková a Větrovcová 18, Borecká 12, McGiunnes 11, Zmeková 9, Šándorčínová 7, Allan a Magerčiaková 6, Houdková 1 – Lawless 22, Deckerová 10, Hospodárová 7, Karavaeva 6, Stašová 5, Bartejsová a Janková 4. Fauly: 24:27. TH: 34/24:24/14. Trojky: 22/8:12/4. 5 chyb: 37. Magerčiaková – 29. Stašová, 36. Lawless, 40. Hospodárová. Rozhodčí: Martin Kučera (Praha), Martin Margala (Slovensko). Diváků: 200. Po čtvrtinách: 21:14, 46:27, 66:43. Nejlepší hráčka: Blanka Sedláčková.

Ivo Vymětalík