Tři čtvrtiny utkání karlovarské basketbalistky prohrávaly, ale vítězství jim zajistila výhra ve třetí desetiminutovce.

Lokomotiva K. Vary 80
Basket Slovanka 78

Poslední zápas Slovanky v tuhnické hale 8. listopadu loňského roku byl historickým, hosté poprvé vyhráli (68:74). Od začátku středečního zápasu se nezdálo, že by chtěli připustit takový výsledek naposled. Karlovarská sestava Sedláčková, Mc-Guinnes, Borecká, Magerčiaková, Větrovcová (Allan, Šándorčínová, Houdková, Zmeková) byla od začátku pozadu a jen dotahovala náskok Slovanky. Pouze v 6. minutě se na malinkou chvíli dostala do vedení (11:10) a za chvíli trojkou McGuinnes srovnávala na 14:14. Jinak bylo na ukazateli skóre stále větší číslo na straně hostí. Ti si na začátku druhé desetiminutovky vytvořili šestibodový náskok a vedení udrželi do přestávky.

Jestli se na něco karlovarští fandové mohou spolehnout, tak jsou to většinou nástupy do druhých poločasů.

Kouzlo třetí části zafungovalo i tentokrát. Trojkami začaly Borecká a McGuinnes a první tři minuty Lokomotiva vyhrála 14:2. Celou desetiminutovku 28:15, a rázem byl na světě pohodový náskok. Jenomže ten se v průběhu poslední části povážlivě tenčil, minutu před koncem se dostal na 77:73. Naštěstí Borecká byla dvakrát faulovaná a proměnila tři šestky, protože v poslední sekundě hostující Dřevová trojkou upravila na konečných 80:78.

Ze statistických čísel zápasu naprosto vyčnívá devět obranných doskoků Větrovcové a minus 7 Šándorčínové v koeficientu užitečnosti, což se jí povedlo ve druhém domácím zápase po sobě. Opět jako jediné v zápase v minusovém čísle.

To stále v součtu znamená sice dvě výhry ze tří zápasů se Slovankou, ale pořád horší skóre, a tak při rovnosti bodů by musela Lokomotiva v Kralupech vyhrát jako před čtrnácti dny (76:74).

Stejná situace je i se Spartou. Ji doma Lokomotiva porazila, ale na Letné prohrála. Příležitost pro odvetu má v sobotu, kdy tam ve druhém kole nadstavbové části, skupiny A2, ŽBL hraje.

Body: Borecká 19, Mc-Guinnes 17, Magerčiaková 16, Sedláčková a Větrovcová 13, Allan 2 – Šípová 20, Nezdařilová 14, Dřevová a Pospíšilová 10, Rákosníková 8, Filařová a Monaenko 6, Novotná 4. Fauly: 17:22. TH: 26/23:16/13. Trojky: 16/9:17/3. 5 chyb: 40. Nezdařilová (Slovanka). Rozhodčí: Jan Karásek (Přeštice), Jiří Smetana (Plzeň). Diváků: 90. Po čtvrtinách: 16:18, 37:40, 65:55. Nejlepší hráčky: Erica McGuinnes – Hana Nezdařilová.

Ivo Vymětalík