Díky výhře 92:61 nad Táborem, ale hlavně díky pomoci Sparty, jež nečekaně deklasovala Hradec Králové (89:51), jsou basketbalistky karlovarské Lokomotivy stále ve hře o šesté místo, a tím pádem výhodnější výchozí pozici pro play off. I když pět kol před koncem je ztráta dvou bodů přece jen dost.

Nováček z Tábora v sestavě se zkušenými Vodrážkovou, Mlejnkovou a nově černou Američankou Patricií Allyson Swailes, vedený Janou Klečkovou, mohl myslet na zajímavý výsledek pouhé tři minuty. Tak dlouho byl stav vyrovnaný.

„Po našich chybách si domácí udělaly náskok. V obraně jsme sice dost ubránily, ale v útoku jsme to hned ztratily. Vary mají lepší tým a my nesplnily základní pokyny. Neumíme využívat dlouhé hráčky, neumíme jim dát míč pod koš. Každý zápas je pro nás přípravou na baráž,“ přiznala Jana Klečková.

Karlovarské hráčky si v pohodě zahrály, a to všechny.

„Odehrály to, co jsme vyžadovali. Pokud k tomu tak budou přistupovat i nadále, dostanou šanci. Třeba Zmeková vymazala Kuthanovou, která přes ni nedala ani bod,“ pochvaluje si trenér Jiří Bárta.

Jinak si po zápase dost oddechl. „Jsem rád za toto vítězství. Těžko se hraje pod tlakem, který je na nás vytvářen v souvislosti se šestým místem. Ale popasovali jsme se s tím slušně. Bojujeme dál, máme to v rukou,“ burcuje Bárta.

Dva body jsou ale pořád ještě dost, ale Hradec hned ukázal, že také může ztratit. Nečekaná a vysoká porážka na Spartě by mohla mít následování a Lokomotiva ještě sama na východě Čech hraje. Nejprve ale ve středu v Kralupech se Slovankou. Tím se pět kol před koncem zahájí odvety nadstavbové části.

V sobotu potom Karlovaračky opět doma přivítají Spartu. Další středu jedou do Hradce, přivítají Strakonice (sobota 21. února) a dlouhodobou část ŽBL zakončí ve středu 25. února v Táboře.

Až potom bude definitivně jasno, zda mohou pomýšlet na dobrý výsledek v play off.

Ivo Vymětalík