Při rozcvičování před sobotním druholigovým duelem v Litoměřicích si těžce poranil koleno pivot Rosťa Slavík, a v utkání to bylo znát.

BK Litoměřice 90
Thermia Karlovy Vary 76

„Poslední zápasy naznačily výrazný výkonnostní vzestup celého týmu, a teď ,v okamžiku, kdy jsme očekávali vyvrcholení, přišel pád. Ukázalo se, že Rosťa je pro mužstvo skutečně klíčovým hráčem. I když se na jeho místě poměrně úspěšně střídali Miloš Myšička, Vojta Švarc a Petr Slabý, na stoprocentní náhradu to prostě nestačilo,“ konstatoval karlovarský trenér Zdeněk Pešek.

Litoměřičtí už před soutěží avizovali jednoznačnou snahu o návrat do I. ligy a stejně tak se od prvních minut prezentovali na hřišti. Důslednou obranou znepříjemňovali hostům rozehrávku a výbornou střelbou jim přibývaly body.

„My jsme do utkání naopak vstoupili skoro bázlivě a naši mladí se začali prosazovat až v době, kdy byl zápas prakticky rozhodnutý,“ přiznal Pešek a dodal: „Konečný výsledek vůbec nevypovídá o tom, jak kvalitní zápas se na palubovce odehrál. Vítězství si domácí zasloužili, spravedlivější by ale byla naše prohra tak nejvýš o pět bodů.“

Body Thermie: Dufek 14 (2x3), Horejš 13, Hála 12, Zolotarov 11, Myšička 8; za domácí nejlépe: Šebo 20 a Krupka 18. Čtvrtiny: 24:25, 26:13, 19:15, 21:23.

BK Kladno 79
Thermia Karlovy Vary 78

Nováček II. ligy, z krajského přeboru postoupivší Kladno, mělo podle všech předpokladů patřit v soutěži k outsiderům, díky hostování bývalých hráčů extraligového USK se ale zejména výhrami na domácí palubovce prosazuje ve středu tabulky.

„Na Kladno se holt vyhrávat nejezdí, ale ani my jsme tam nejeli body odevzdat, a tak zápas od první do poslední minuty zdobila bojovnost. V první čtvrtce měli navrch domácí, pak se ale ujala režie Thermia, a pokud jsme hráli kolektivně, byli jsme výrazně lepší,“ přiblížil průběh první půle karlovarský kouč.

Před poločasem šli Karlovarští sice do vedení, to ale bohužel nikdy nenarostlo na uklidňující a dostatečný náskok.

„Malá tělocvična a betonová podlaha s umělým povrchem vůbec nesedly našim ´mladým puškám´ Dufkovi a Myšičkovi, pro mnohé další byla svazující nervózní, vypjatá atmosféra zápasu a citelná byla, zejména v doskocích, i absence Rosti Slavíka. Jeho jistota a dominance pod košem scházely více, než jsme čekali,“ uznal po utkání Zdeněk Pešek.

Přes všechny problémy měla nakonec Thermie v posledních minutách zápasu našlápnuto na dobrý výsledek, ale v koncovce se všechno zvrtlo. „Bylo to pro většinu z nás jako černá můra – nedané trestné hody, ztráta v rozehře potrestaná rychlým protiútokem Kladna, nedaná stoprocentní šance zpod koše a nakonec skoro náhodná trojka domácích téměř půldruhého metru za tříbodovým územím, a domácí 16 vteřin před koncem vedli o bod. Hratelná ztráta, ale nám se ji nepodařilo smazat, ani dobrá standardní situace, ze které jsme stříleli ´na jistotu´, ani útočný doskok a nová střela nám úspěch nepřinesly.“

Body Thermie: Jiří Slavík 27, Horejš 13, Pešek 12, Zolotarov 12 (1x3), Hála 5, Boguský 4 (1x3); za domácí nejlépe Habada 23 a Morávek 22. Čtvrtiny: 22:15, 9:19, 22:21, 26:23.