Prvotní přihlášky na Cenu Masise obsahovaly pouze čtveřici jmen. Nicméně už ta potvrzovala, že tentokrát bude kvantita nahrazena kvalitou. Kromě francouzského rodáka Shamalgana do dostihu všichni směřovali jako vítězové některého z přípravných dostihů nižší kategorie. Nakonec si cestu na start 1 200 m dlouhého testu II. kategorie našli další tři zájemci a po dohláškách se počet startujících zvýšil na uspokojivých sedm. U takto mladých koní se zřídka setkáváme se stabilní formou a tak i v tomto případě není snadné určit favorita. O něco snadnější je předpokládat, že letošní hlavní dostih závěrečného karlovarského mítinku s přívlastkem Pohár Grandhotelu Pupp nabídne vyrovnaný a napínavý souboj několika koní najednou.

S ohledem na dosavadní výkony (2 starty, 1 prvenství a 2. místo) si o největší pozornost říká tmavý hnědák Rabbit King´s best (ž. Srnec), v jeho stínu možná trochu zaostává Rabbit King (ž. Andrés). Oba hřebci a zároveň polobratři jsou v péči polského trenéra Wroblewskeho, díky němuž ambiciózní stáj Rabbit Trhový Štěpánov letos dosahuje pozoruhodných úspěchů. Svůj první životní start, shodou okolností na zdejší dráze, proměnil v červenci v těsný triumf Ramble on (ž. Lukášek).

Vážnou adeptkou na příčky nejvyšší je určitě Serena (ž. Janáček), která při svém debutu na chuchelském závodišti deklasovala ostatní soupeře s rozdílem lehkých 6 délek. Úderný progres by mohl předvést již zmiňovaný Shamalgan (Zatloukal), jemuž vítězství při prvním běhání uniklo po boji o pouhou hlavu. Jeví se jako kůň, který případným triumfem v žádném případě nezpůsobí sportovní senzaci.

Výrazné zlepšení oproti prvnímu startu naznačila před dvěma týdny na zdejším závodišti Bailey a za podpory zkušeného žokeje Hinda by mohla bojovat o poměrnou část z celkové stotisícové dotace. Od hnědáka Doluse (Foret) se neočekává nic jiného než zlepšení, díky kterému by měl dosáhnout na lepší umístění, než při své červencové premiéře, kdy skončil jako poslední.

Nedostatkem zájemců naopak kromě doplňkové steeplechase netrpí ani jeden z rámcových dostihů, někde se počet přihlášených pohyboval až u čísla 25. Například ve dvojkové Ceně spol. Tenza dlouhé 2 000 m se mj. představí druhý a třetí kůň z loňského Derby Vitulus (ž. Koplík) a Duplo (ž. Janáček), spolehlivý Paldox (ž. Chaloupka), poctivý bojovník Hugo Kub (Foret) a celá „armáda“ vítězů z posledního startu jako Neználek (Zatloukal), Naruku (ž. Srnec), Lady Jane (ž. Rája), Cheri Honey (ž. Andrés).

Marcela Klingorová

Program dostihové neděle 16. srpna

14.15 1. dostih (IV.kat., 2000 m)
14.45 2. dostih (III.kat., 1600 m)
15.15 3. dostih (III.kat., 1200 m)
15.45 Cena Masise (II.kat., 1200 m)
16.15 5. dostih (IV.kat., 2400 m)
16.45 6. dostih (II.kat., 2000 m)
17.15 7. dostih (III.kat., 2000 m)
17.45 8. dostih (steeplechase IV.kat., 3500 m)