První důležitý srovnávací test sezóny vyhrazený dvouletým koním letos obdržel zpátky status jedničkového dostihu, ale ani to nepomohlo, aby se v plné akci představili takové vycházející čtyřnohé hvězdy, jaké byly k vidění před rokem.

Dva nejlepší aktéři z minulého ročníku Ramble On a Shamalgan se výrazně prosazují v zahraničí a dokazují, že jejich předchozí úspěch v Ceně Masise nebyl dílem náhody. Zejména druhý jmenovaný po vynikajících výkonech na francouzské nejvyšší scéně (3. místo v pařížské Velké jarní ceně, účastník francouzského derby a těsné 2. místo v grupovém Prix Eugene Adam) zviditelňuje český turf mimořádně příjemným způsobem.

Původně figurovala na přihláškách pouze dvě jména, po dohláškách se jejich počet zvýšil na uspokojivých sedm. Shamalganův trenér A. Šavujev posílá na sprinterskou distanci dlouhou 1.200m i tentokrát nadějného hřebce Moin Kum a do jeho sedla angažuje žokeje Martina Srnce, který v posledních týdnech zaznamenal již třetí velký triumf v zahraničních klasických dostizích. Hnědák v majetku Ardaka Amirkulova svoji dostihovou kariéru započal vítězstvím v dostihu III. kategorie a v následném testu II. kategorie skončil na 5. místě.

Patří tedy k nejvážnějším adeptům na vítězství. Bělka Kalanisi Queen (ž. T. Lukášek) se s rolí statisty určitě nesmíří. Po těsném třetím a druhém místě zvítězila koncem července na mosteckém hipodromu zadrženě o 10 délek.

Tento suverénní výkon ji katapultuje na přední příčky. S ohledem na stálou formu a úspěšnost koní trenéra Luky můžeme na předních místech očekávat hnědku Nina Directa (ž. V. Janáček), třebaže naváže na svůj dosud jediný životní červencový start, který na dvorské dráze proměnila ve 3. místo.

Svěřenkyně trenérky Bekrové Prodleva (P. Foret) debutovala 5. místem v kilometrovém trojkovém dostihu a po boji o krk doběhla v nižší kategorii na lysolabském závodišti jako druhá.

Napajedelský rodák Artagan sice ve svém posledním účinkování nenadchl předposledním místem, v předchozích dvou startech ale dosáhl čtvrtého a třetího místa. Mohl by se tedy opět pokusit o zásah na dotovanou pozici. V sedle bude mít navíc svého stálého jezdeckého partnera Jana Vernera.

Nejvíce zkušeností s dostihovým provozem má díky kvartetu dosavadních startů Vieille D´Or (ž. J. Pavlíček). Vítěz dostihu IV. kategorie a dvakrát umístěný se pravděpodobně bude pohybovat blízko středu výsledkové listiny.

Naopak pro ryzku Balocconu (V. Korečková) znamená start v Ceně Masise dostihový debut a tak jsou její šance těžce odhadnutelné.

Nedostatkem zájemců naopak netrpí ani jeden ze šesti rámcových dostihů. V nejdelším dostihu nedělního odpoledne, v Ceně spol. Car Point KV (III. kategorie, 2.400m), dokonce počet původně hlášených překročil číslo 20.

Přítomností vytrvalců typu Timbera (P. Foret), Barca Rossy (ž. V. Janáček), Bailanda (ž. M. Srnec), Pareta (ž. J. Pavlíček) nebo Cheri Honeyho (ž. J. Chaloupka) lze očekávat velice vyrovnaný, pohledný a napínavý doběh.

Cena spol. Karel Holoubek-Trade Group (II. kategorie, 2.000m) bude dalším z vrcholů závěrečného mítinku. Z plně obsazených boxů odskočí 12 aktérů, kteří si kromě jediného v letošním roce zdejší dráhu minimálně jednou vyzkoušeli.

K nejsledovanějším budou zřejmě patřit Devil´s Star (P. Foret), Savignon (ž. J. Pavlíček) a Rabbit Gibraltar (ž. J. Chaloupka). Reprezentant stáje Rabbit Trhový Štěpánov letos dostih stejné kategorie vyhrál, poté odešel z Českého derby s nepořízenou a tak bude zajímavé sledovat jeho další kroky.

Vážným kandidátem na nejlepší umístění je Madanpour (ž. A. Resulov), jehož výkonnost v posledním startu výrazně stoupla. Hugo Kub (ž. M. Zatloukal) při posledním běhání naznačil, že není radno ho podceňovat. Do boje o přední příčky by mohli při příznivém průběhu dostihu promluvit God Bless You (ž. V. Janáček) a Džin (ž. M. Srnec).

Předchozí výkonnostní výpadek může napravit Hefaistos (ž. D. Andrés). Victory Next (P. Hlavatý) a Well Man (ž. R. Koplík) zkusí v této společnosti proniknout mezi úspěšné v pozici trojkových vítězů.

Marcela Klingorová

Program neděle 15. srpna

14.30 – 1. dostih (IV. kategorie, 1.600m);
15.00 – 2. dostih (III. kategorie, 1.600m, dvouletí);
15.30 – 3. dostih (III. kategorie, 1.200m);
16.00 – Cena Masise (I. kategorie, 1.200m, dvouletí);
16.30 – 5. dostih (III. kategorie, 2.400m);
17.00 – 6. dostih (II. kategorie, 2.000m);
17.30 – 7.dostih (V. kategorie, 2.000m)