Letos uplyne rovných 110 let, kdy si na zelené louce u řeky Ohře dali první dostaveníčko příznivci rychlých koní, zábavy a napětí. Právě tomuto významnému jubileu je věnovaný úvodní nedělní mítink, který vyvrcholí znovuobnovenou Karlovarskou dvojnásobnou mílí.

Po několikaleté přestávce se na zdejší travnatý ovál vrací specifický supervytrvalecký dostih II. kategorie ve svém 81. pokračování, do kterého si díky handicapovému ohodnocení jednotliví účastníci ponesou rozdílné hmotnostní zatížení. Můžeme ho tedy označit za dostih, v němž mají všichni koně relativně stejnou šanci na vítězství, a o dramatický souboj v cílové rovince by tak neměla být nouze.

Rozdíl mezi nejméně a nejvíce zatíženým koněm v poli bude plných 13 kg. Z tohoto důvodu je obtížné mezi 12 startujícími hledat jednoznačné favority.

Nejvyšší hmotnost ponese čtyřletý Aziak (ž. Radek Koplík), neúspěšný aktér loňské Ceny města Karlovy Vary, kterou tehdy opanoval Torlus. Od té doby jeho forma ale stoupala a do konce sezóny i na začátku té letošní startoval v dostizích I. až II. kategorie a pokaždé se až na jedinou výjimku umístil do 5.místa. Nejsolidnější výkon podal letos v jedničkovém Květnovém handicapu, kdy doběhl jako čtvrtý a nechal za sebou výtečného Paldoxe či Connexe. To ovšem nosil o 12 kg méně než nyní a to se může na tak dlouhé distanci v konečném výsledku projevit.

Délka trati bude určitě plně vyhovovat hnědákovi Arabian Gemovi. Je to silový kůň a nesená hmotnost 61,5 kg by neměla být zásadní překážkou k dobrému umístění. Svoji třídu sice doposud plně nepředvedl, ale pro dobré umístění mluví nejenom jeho původ a zkušený žokej Rája v sedle, ale dosavadní uspokojivé výsledky, byť na své premiérové vítězství svěřenec Josefa Váni teprve čeká.

Přes šedesátikilovou hranici se ještě přehoupla Letní bouře (ž. Srnec). Jediná klisna v poli má nesporně své kvality, jinak by v loňském ročníku Českého derby neměřila síly s nejlepšími hřebci. A přesto, anebo právě proto, že startovala výhradně v dostizích nejvyšší kategorie, ještě nezaznamenala žádné lepší umístění. Letos ji čeká první rovinový test, protože v květnu se v Itálii zúčastnila překážkového dostihu a ten nedokončila.

Osvědčeným vytrvalcem je ryzák Liesbrief, jenž po dobrém 6. místě v loňské Ceně prezidenta ve dvou letošních startech zaznamenal druhé a třetí místo, byť ve slabší kategorii. Jeho šance stoupají také zásluhou žokeje Chaloupky v sedle.

Dvojice polských odchovanců Skwar (ž. René Koplík) a Cim (Foret) patří mezi koně, se kterými rozhodně musíme počítat. Prvně jmenovaný navíc svůj potenciál poodhalil začátkem května ve Velké Chuchli, kde navzdory asi čtyřdélkové ztrátě na ostatní, kterou nasbíral hned na startu, dokázal triumfovat ve dvojkovém dostihu, ve kterém porazil Arabian Gema i Letní bouři.

Příslušník testů třetí a nižší kategorie Cim asi bude víc než na svoji výkonnost spoléhat na nízké hmotnostní zatížení. Naváže-li šestiletý hnědák Winky Tinky (ž. Žalud) na svůj výkon při posledním běhání, kdy ve dvojkovém testu po boji o hlavu obsadil 2. místo, měl by pohodlně dosáhnout na příčky nejvyšší. Naproti tomu o rok starší York Master (žk. Vraj) naposledy zazářil loni v říjnu v Mostě, od té doby na zlepšení formy marně čeká.

Příznivá hmotnost výrazně nahrává Adorovi (žk. Verner), který se do této společnosti dostal přes dobré výkony v nižších kategoriích. Dráha (vyhrál zde loni) ani délka trati by mu v žádném případě neměly vadit.

Při příznivém průběhu dostihu by mohl být zajímavým koněm Shotonus (žk. Danišová), dvojici největších outsiderů Vanili (ž. Havelková) a Step Forward (Zatloukal) můžeme označit za koně pro překvapení, k čemuž jim pomáhá nejnižší nesená váha.

Ve dvou rámcových dostizích se představí plnokrevníci hájící barvy stájí známých osobností. Hned v tom úvodním vyběhne tříletý Lewin zpěváka Václava Neckáře, v pořadí pátém dostihu dne čtyřletá Sordia, která patří Kateřině Brožové.

Marcela Klingorová

Karlovarská dvojnásobná míle – program, neděle 14. června

14.30 1.dostih (IV. kat, 1.600 m)
15.15 2.dostih (III. kat., 1.600m)
15.45 3.dostih (IV. kat., 1.200 m)
16.15 4.dostih Karlovarská dvojnásobná míle (II.kat., 3.200 m)
16.45 5.dostih (IV. kat., 2.400 m)
17.15 6.dostih (V. kat., 2.000 m)
17.45 7.dostih – překážky (IV.kat., 3.700 m)