Sedm dvouletých koní se v neděli postaralo o letošní derniéru na karlovarském závodišti. Vrcholem šestého prosluněného mítinku byla tradiční Cena Masise – Pohár Grandhotelu Pupp. První klání nejvyšší kategorie v aktuální sezóně, vyhrazené plnokrevným benjamínkům, je již několik desetiletí spojené se jménem výjimečného hřebce, který se do historie českého turfu nesmazatelně zapsal svými výkony na dráze i v chovu. Nakonec se radoval žokej Janáček na Nina Directě.

Při absenci nejužší špičky ročníku celému dění vládly klisny. Po vytočení závěrečného oblouku se zdálo, že roli favorita splní podle očekávání hnědák Moin Kum, který skončil nakonec třetí. Několik málo stovek metrů před cílovou podkovou však nastoupily klisny Kalanisi Queen a Nina Directa a svedly spolu pohledný souboj. Ve svém druhém životním startu profitovala v čase 1:16,77 minuty subtilní hnědka Nina Directa, v jejímž sedle oslavil 45. tuzemský triumf letošní sezóny úřadující žokejský šampiónVáclav Janáček. Čtvrtým místem příjemně překvapila ryzka Baloccona, pro kterou byl takto významný dostih zároveň životním křtem. Poslední dotovaná příčka patřila Artaganovi. Hnědák v tréninku Jiřího Hurta absolvoval čtvrtý letošní start a zároveň premiérový v dostihu I. kategorie. Poslední dvě místa patřila outsiderům Vielle D´Or a Prodlevě.

Ve druhém nejvýznamnějším dostihu dne, v Ceně spol. Karel Holoubek – Trade Group, a.s. (II. katategorie, 2.000 m), si až na jedinou výjimku dali dostaveníčko vytrvalci, kteří se na karlovarském oválu letos minimálně jednou představili. V desítce výkonnostně vyrovnaných soupeřů se dostih nakonec nejlépe vydařil šestiletému Savignonovi. Někdejší vítěz vytrvaleckého St. Legeru si vzpomněl na své někdejší výkony a velmi lehce o sedm délek odsunul do role statistů zbylé soupeře v čele s dobře finišujícím God Bless You, Rabbit Gibraltar a Devil´s Star.

Účastníci hlavního dostihu nebyli jedinými dvouletými, kteří se v rámci odpoledne na travnatém oválu utkali. V Ceně spol. Kalibra Nova, s.r.o. (III. kategorie, 1.600m), poznamenané velkou nervozitou u startovních boxů, opakovaným startem a taktéž zraněním Portenga bezprostředně před ním, se naplno prosadila jediná klisna v poli, debutující Lea. V jejím sedle dosáhla na první ze dvou vítězství jezdkyně Ingrid Koplíková. Další double získal žokej Jakub Pavlíček se svěřenci moravského trenéra Olehly Paretem a Savignonem.

Výsledky

1. dostih: Love Style (ž. J. Chaloupka) – King Girl (am. L. Fedorowiczová) – Nero Krvavý Básník (ž. J. Šafář).
2. dostih: Lea (I. Koplíková) – Ofset (ž. V. Janáček) – Sorbon (P. Hlavatý).
3. dostih: Tulum (I. Koplíková) – Bright Crystal (V. Korečková) – Arzek (ž. J. Chaloupka).
4. dostih: Nina Directa (ž. V. Janáček) – Kalanisi Queen (ž. T. Lukášek) – MoinKum(ž. M. Srnec).
5. dostih: Pareto (ž. J. Pavlíček) – Cheri Honey (ž. J. Chaloupka) – Bailando (ž. M. Srnec).
6. dostih: Savignon (ž. J. Pavlíček) – God Bless You (ž. V. Janáček) – Rabbit Gibraltar (ž. J. Chaloupka).
7. dostih: Wolmanka (ž. M. Zatloukal) – I Will Fly (ž. J. Šafář) – Seco (žk. O. Velek).

Marcela Klingorová